29 September 2011

Itu-ini-aku-makin-serabut

Hello peeppss! its thursday evening..2.59pm...its means i have 24hours left untuk menjejakkan tayar flight Air Asia ke kota-kinabalu..as usual,,enchek tunang akan jemput..lambat 10 minit aku akan mula mencebek..soo,,i'll make sure dia sudah berada di pintu ketibaan 5 minit before aku mendarat supaya aku tidak lama menunggu di luar...hehehe...sorry,,itu lah aku yang tidak suka menangguh dan menunggu...kerja or anything klu blh settle hari ni aku akan make sure settle hari ni jugak...macam yg masih menyerabutkan kepala ku ini...itu ini belum settle lagi walhal majlis hanya tinggal beberapa bulan saja lagi...itu pun macam masih belum confirm tarikh..aku pun mula lah mau biul dan mual...so,,minggu ni aku balik aku akan make sure semua nya settle...esok sampai saja aku dekat kk..perkara pertama yang aku mesti buat ialah makan dulu dgn enchek tunang...sbb aku tau,,klu aku tak ajak dia makan,,haram dia mau makan tengah hari..asyik keja-keja-keja...malam baru makan...jadi kena makan dulu baru bersemangat sedikit membuat preparation...soo,,lepas makan,,pegi ambik kakak aku dekat rumah dia...dia cuti besok..then pegi kk plaza servay pelamin and baju...warna tema?..rahsia..sudah buat appointment dengan Butik Sri Persona..dia punya pakej juz RM1500++ for pelamin,,baju dua pasang and make up on majlis bersanding...Tapi tu belum runding-runding lagi..hopely esok semuanya baik-baik saja and i hope i'll gate what i want...pfffttt!!..

After servay pelamin..will continued dgn servay langsir bilik pula...hari tu sudah pegi Wah Yoon dekat Putatan...pegi lepas balik dari kursus kahwin hari tu...tapi,,semuanya aku and ijam tak berkenan...btw,,mungkin akan pergi servay lagi kalau masa mengizinkan besok...mau bilik tidur ala-ala bilik hotel gitu..aiseh! berangan saja...apa apa lah!...huhh!!kena make sure juga semuanya settle dlm minggu ni sebab lepas ni aku sudah tak balik utk dalam jangka masa yg panjang...panjang la sangat padahal 3minggu ja..weihhh 3 minggu tu pun kira lama seyyhh!!sampai kawan aku cikgu dekat sekolah cakap..boleh tahan ka 3 minggu tak balik..terus aku pening-pening memikirkannya...tapi,,ndapalah..lepas 3 minggu tak balik,,sekolah kami ada cuti seminggu..so,,rasa okeih la sikit boleh Qada cuti..hehe..and then next weeknya balik lagi sbb hari raya Qurban..soo,,kalau aku balik minggu depan or minggu satu lagi..sama juga nnt aku akan balik 2 minggu berturut-turut..soo lebih baik aku bertapa di bumi Sandakan ni simpan duit...pffttt walhal sama juga habis duit bila hujung minggu saja menghadap kakak-kakak yang kerja dekat Pizza tu..paling tidak pun dekat Resipi Rahsia...haiiihh!!..tapi ndapalah..cuba bertahan...kekekek~

Baiklah..daripada tambah serabut ni..baik aku tidur kejap..kejap saja...30minit..sambil dengar-dengar lagu Bunga-Bunga cinta Ost Mihrab Cinta by Dude and Asmirandah...layann habis lagu tu best gila..syahdu ja telinga dengar..lebih-lebih lagi muka Dude tu kazen enchek Tunang cakap macam muka Enchek Tunang...eh-eh betul kah?..sooo,,mula lah aku mau berangan muka macam Asmirandah...muntahh...K-BAI!

Maaf kerana blog aku ketandusan picture...layan story saja lah ya...byee pren!

27 September 2011

Izinkan aku berbicara tentang hati ini


Salam..selamat petang..

Hari selasa jam3:55 petang..niat hati balik sekolah tadi ingin melelapkan sekejap mata ini..meredakan semua tekanan dan kegelisahan..namun,,kotak minda asyik mengetuk-ngetuk ruang hati...ingin berbicara namun tiada telinga lain yang mampu mendengar...ingin memandang namun tiada mata lain yg sudi melihat...ku biarkan saja minda ini mencongak hari...ahhhh tinggal beberapa hari saja lagi aku akan terbang..kembali ke pangkuan keluarga dan insan tercinta...jari jemari ku liat menghitung hari..seperti jasad ku hanya tinggal di sini dan roh ku hati ku sudah berada jauh di sana..aku terbaring lesu..sunyi sepi duniaku...pergi sekolah then balik sekolah...menghuni di bilik putih menatap dinding yang kosong..aku ingin terbang...terbang jauh ke sana...agar aku dekat dengan hati nya...

Rabu..Khamis..Jumaat...hanya tinggal beberapa hari saja lagi...hati sedikit melonjak gembira...namun,,ada sesuatu yang terbuku di hati kecil ku..persoalan yang entah bila akan aku dapat jawapan pastinya...persoalan ini buat aku rasa penat untuk berteka-teki...apa lagi yang mampu aku buat...hanya berserah pada Nya...semoga semuanya berjalan seperti yang di rancang...dan semoga semuanya dalam keadaan baik-baik saja...

Biarkan persoalan itu terus sebati..yang pasti,,aku tidak akan berhenti untuk berharap dan terus menghitung detik dan saat ingin bertemu orang-orang yang aku sayang....:)...

17 August 2011

Kira-kira BONUS


Selamat petang..ada beberapa jam lagi mau sungkai..jadi sebelum itu..marilah kita bermain kira-kira ..Mengira bonus yang kita dapat tidak seperti jangkaan awal kita...T__T kecewa!!..

Ramai yang pelik dan hairan kenapa bonus tidak seperti yang mereka kira dengan semangatnya masa selepas seminit kerajaan mengumumkan akan memberi bonus iaitu half dari sebulan gaji ..ini termasuklah aku!!..penat bermain kira-kira dan kalkulator akhirnya aku menemui jawapan yang sangat-sangat pasti kenapa bonus aku tidak seperti yang aku kira mura-mula which is gaji sebulan di bahagi dua dan tanpa di tolak kwsp..boleh meleleh juga air liur bila dapat tahu ada lagi baki RM300 lebih wang belanja selepas di tolak bajet raya...Namunnnn!!..setelah bonus keluar..hanya dapat RM100 lebih saja wang yang tinggal untuk belanja lain-lain tanpa niat di hati tidak mahu mengganggu duit saving bulanan yang telah ditetapkan sebanyak RM700 sebulan...namun,,kita tunggu dan lihat..pasti bulan ini saving akan berkurang kepada hanya RM300..kemana perginya lagi RM400??...errrr...tanya sama pokok..apa sebab goyangg..lalalala~

Baiklah kembali kepada bonus yang tidak seperti jangkaan awal...Its because...aku kerja tidak sampai setahun jagung lagi dalam industri pendidikan ini..makanya,,gov pun tidak mahu mengalami kerugian membayar aku yang masih freshie lagi ni...daripada bagi duit tu sama aku,,better dorg beli cincin berlian kan...pffttt!

Baiklah..begini kiraannya...ini adalah ikut gaji aku lah kan...GSTT...yang mana mostly GSTT start bulan march...so..


gaji sebulan (gaji pokok tanpa elaun-elaun bagai) dibahagi dengan 12...yang ini bukan gaji aku yg sebenar..gaji sebenar adalah dirahsiakan agar tidak diminta T__T

RM1720 bahagi 12
=RM143
Oleh kerana aku baru mula kerja Mac lalu until the end of Dec...jadi its means ada 9 bulan...

RM143 x 9
= RM1287

Oleh kerana separuh gaji..maka kita bahagi 2

RM1287 bahagi 2
= RM643.50

Yang ini belum tolak KWSP lagi ya..baiklah tolak KWSP 11%..

11% daripada RM643.5
= RM70

Setelah ditolak KWSP RM61..maka bonus anda adalah sebanyak
RM643.5-70
= RM573.5...TAHNIAHHHH!!!

Haaa..yang tu berdasarkan kiraan kontrak yang baru start around bulan feb or mac...yang kamu punya aku tidak dapat kira sbb aku tidak tahu berapa gaji kamu..but,,kamu try la dulu jalan pengiraan di atas..kalau salah...errr..kamu kira-kira saja sampai kamu dapat..sbb aku pun main cong-cong saja dengan kalkulator akhirnya dapat pula...GOOD LUCK!!

16 August 2011

should i buy or not?...


Peepppsss!!sunggoh cantik itu model..pfftt! Baiklah..bukan saja teruja dengan model nya..sunggoh teruja juga dengan inner nya yang sangat cute..Btw,,"should i buy it or nevermind farina u have many more important things to buy"..berkata-kata dalam hati..hurrmm!!...teringin rasa nya mau beli tapi since aku frusted dgn barangan jualan online ni yg buat aku sudah fobia mau beli online..aku terus berfikir 1000 kali mau membelinya...apa tidak nya..dalam gambar nampak cantik..lepas tu bila sampai dekat tangan alahaiii tidak seperti yang kita expect...so,,from dats day..aku terus jarang online shoopping...

Namun,,bila tgk inner yang comel nih terasa pula mahu membelinya satu..but! lecehhh banyak saja but nya...alang² nda payah lah beli...butttt!! mesti enchek tunang akan ketawakan aku bila aku pakai sumthing weird macam ni...ala² gadis comel...mesti enchek tunang akan cakap macam ni "apaaaa nii serabut² di kepala ni??..ndada-ndada bahh"...T_____T...

Baiklahh..sebelum terjadi apa-apa..saya dengan ini mengambil keputusan rasmi..memendam saja perasaan..tidak jadi beli itu inner...pfftttt~

Mood : Rajin menghupdate blog

Entah kenapa lately aku rajin sangat hupdate blog..entah² mood berblogging datang kembali sedikit demi sedikit menerpa masuk ke dalam jiwa ku..kalau dulu sampai berbulan-bulan aku nda hupdate blog ni..dan terbiar kosong saja...lebih-lebih lagi tatkala tiada pengunjung yang datang menerjah..hehe..tidak mengapa,,kita akan berusaha mengembalikan keceriaan blog ini sedikit demi sedikit...seperti kita baru mula-mula berblogging dulu..gadget pun sudah tidak menarik..apatah lagi template dan juga tanpa header yang menarik...apa kata kita upah designer untuk membuatkan blog aku ni nampak menarik!!..banyak duit ko kiaaahhh!! baiklah-baiklah...tidak perlu lah sampai mengupah designer segala...cuba asah balik bakat diri sendiri yang sudah lama terpendam itu...i want my blog look like matured blogging...tidak mau actually ada ciri-ciri childish langsung memandangkan entry nya sudah setiap kali pun berciri kan childish...jadi biar kelihatan contra...template blog biar nampak matured sikit dan boleh lah meyakinkan diri sendiri untuk bersedia mendirikan rumah tangga..aisehh!!...bila ntah!!...korang tunggu saja lah ya..aku dan enchek tunang masih dalam proses menyemai benih persediaan menjalani alam berumahtangga...bukan benih-benih tu yaa!!sila jangan salah faham..no-no-no...

Baiklah...mula mengorak langkah menyemai kembali semangat cintakan blog diri sendiri!..mari mula mencari template yang cantik dan matured untuk dijadikan santapan nurani...

Selamat berbuka puasa...aaaahhhhh!!

15 August 2011

Ada kah bongok[?]

Perggghh!!menyiraapp darah aku bila aku tengah² syok berfacebooking...terjadi lah sesuatu di luar dugaan dan akal minda....HAAAA...AMBIK KAU!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.

HAHAHAHAHA!!!PADAN MUKA KAU!!!!

Bilik ku Best friend ku


Melihat saja picture di atas..anda memang tahu aku sekarang ni sangat² stress...baiklah..baru sahaja mendapat suntikan semangat oleh my ♥Ly cazen azuwa and my ♥ fren lause san san..namun,,ke depressan aku datang kembali bila aku sudah terbaring kaku tanpa sekelumit perasaan memandang dinding yang kosong....owwhhh sangat-sangat-sangat tidak bermakna hidup ini bila tiada teman berbicara-tiada teman ketawa-dan tiada teman untuk aku bercurhat...makanya,,facebook saja tempat aku bercurhat dan at least dapat lah aku cit cat with other friend...meluahkan keboringan ke segenap pelusuk dunia...aisehh gila madah habis bila aku sudah penat mati kutu tanpa suara!!

Since aku balik dr sekolah tadi,,lepas aku round² giant beli apa² yang diperlukan untuk hidup,,aku terus balik rumah solat-telefon fiance-cuci kain-dan kemas apa yg patut..aku start mengadap lappy..facebooking sampai aku pun enda tau mau buat apa sudah...kalau dulu,,aku hide all post kawan-kawan yang aku rasa annoy dgn status mereka..but since i hv nothing to do..aku kasi cancel balik..soo,,banyak lah aku blh baca status-status orang lain...dari yang tazkirah syukur Alhamdulillah-gossippp-yang show off-yang mengalami kecelaruan identiti-hinggalah yang depress spt aku..wakaka...

Sentappp!!bila dengar bunyi gril di buka...pasti house-mate aku sudah balik..aaahh!!entah lah kenapa aku tidak se-kepala dengan house-mate aku ni..maybe aku yg psiko mungkin..entah lah..tapi,,bukan aku saja yang merasa ke tidak se-kepalaan dengan house mate aku ni,,bestfren aku yang selalu stay rumah aku pun merasakannya..bila bestfren aku cakap house-mate aku ni macam ada angin-angin sket..sekejap ok-sekejap moody..heheh! kemungkinan aku jd mcm ni pembawaan house-mate aku lah mungkin..hahaha...baiklah..tiada pihak yang harus dipersalahkan sama sekali...

Kembali kepada situasi asal...serousssllyy aku sangat-sangat-sangat [baiklah aku sudah ulang ayat ni untuk kali kedua yang menandakan aku memang-memang sangat depress!!]...mahu saja aku pergi cari itu pintu suka hati Doraemon..jadi,,masalah aku pasti selesai...Namun,,jika ada DORAEMON di dunia ni,,akan huru-hara lah DUNIA..sebab ada banyak manusia seperti NOBITA-SUNIYO-GIANT di dunia ini...


Baiklah...mahu menutup entry ini dengan serangkap pantun...

Doraemon-nobita-suniyo dan giant
Sizuka-mama nobita-papa nobita dan mama suniyo
Kalau ada pintu doraemon
Pasti hidup aku aman dan damai


Kecelaruan perasaan semakin menjadi-jadi...SEKIAN!

09 August 2011

BONUS[?]

 
Melonjaakkk separuh gembira bila dengar penjawat kakitangan awam bakal di beri separuh bulan gaji[!]...AIKK[?]..kenapakah separuh gembira[?]..sebab belum tau lagi kami yg GSTT ni dapat kah enda ni bonus ni[?]...kalaaauu dapaattt[!]..kompommm melonjak sampai lagit[!]...Baahhh[!] Lebih-lebih pula Bonus separuh gaji punnnn mauuu hebohh[!]..padahal kakak aku kerja Petronas yang bonus sampai boleh buat air liur meleleh punnn dia senyap² saja..HEHE[!]..So..kita duduk diam² saja sampai duit sudah ada dalam bank okahh[!]...TAPI[!]..berbalik kepada kakak aku ni..aku memangg salluuuttt tabik spring habis lah dgn dia..BIar gaji beribu²..life pun kira loaded juga..namun,,dia ni macam senyap ja..tidak pernah mau menunjuk² berbanding sesetengah orang yang ada di dunia ni.ada INI..mau tunjukk-tunjukk..ada ITU..mau tunjuk-tunjuk...padahal kakak aku ada dia senyappp saja..Baguslah[!]...aku tabik ngan kakak aku nih[!]...aku pun mau jadi macam dia..i will try my best[!]..nasib baik tunang aku jenis low profile..soo,,dapat lah aku cover ker over-an ku..heheh[!]..tapi jgn salah sangaka..over ku tidak lah seover mereka...:)

Baiklaahh... mood mata duitan-mata duitan sudah kembali..harap² betul lah dapat separuh bulan gaji..dapat juga cover balik duit simpanan aku yang telah terkopek...aiyaakk[!]..baiklah mood kembali kepada low profile...SEKIAN[!]...

Bukan aku tidak bersyukur[!]

Tadi rasa sudah mengantuk..layan movie korea sampai tidak sedar jam sudah dekat jam12 malam..then,,mood ingin berfacebook for a while..Namun[!]..rasa mengantuk hilang..tiba-tiba rasa sedih pula...sebab...ketinggian ku dipersendakan...sangat sentap[!]..actually sudah lama aku pendam..namun,,malam ni aku a bit sensitif sikit entah kenapa...mungkin citer korea tadi sedih sangat kot[!]...

Kalau aku boleh tanya Tuhan...aku rasa ingin bertanyakan kepadaNya...kenapa aku dilahirkan sedemikian rupa..namun,,apalah daya ku...aku hanya manusia biasa...bukan nya banyak kekurangan pun..jus aku berbadan kecil sahaj...dan ada juga anak murid ku yang lebih tinggi dari aku...entah-entah nanti anak aku pun lebih besar dari aku..T___T..namun,,aku tetap bersyukur..sebab aku di lahirkan sempurna..ada mata,,hidung,,kedua belah tangan dan kaki..dan punya fikiran yang cerdas...Juga aku punya seorang tunang yang sangat sayang dengan aku walaupun telah berkali aku bertanyakan enchek tunang..."sayang nda kisah kah ayang kecil...pendek"..dan tiap kali tu juga dia akan cuba menjaga hati ku..."nda sayang,,biar kecil tapi comel..sayang nda kisah pun semua tu"...TERIMA KASIH SAYANG...aku tahu,,ada juga yang mempertikaikan ke kecilan ku...namun,,dengan penerimaan enchek tunang dan husband to be aku sudah rasa bersyukur...

Tadi moody..sempat juga nangis sikit..BLUWERK[!]..sensitif juaaa...tapi,,kawan² fb bagi ceria aku balik..thankss to u all...sorry aa ter'emo' sikit...sensitif ba ni...hehe...sebab aku pun sebenarnya malu berbadan macam ni...SEKIAN[!]

07 August 2011

Tetiba rasa mau hupdate[!]

Hujung minggu yang boring gila..mau keluar jalan² malas pula takut duit habis...T__T..karang duit simpanan nda pasal² tinggal serinngit..nda terkawin makk[!]..

Hari ni awal pula bangun...haaihhh hujung² minggu patut lah kalau kita bagi belaian manja dekat mata kita yang cantik..heheh[!].. kah sebab aku nda sabar mau balik jumaat nih[!]..yeyeh[!]..balikkk kampung lagi...ni mesti nenek dan datuk aku geleng² kepala sbb aku asyik balik kampung saja..macam kk-bongawan saja...heheh[!]..dimana ada kemahuan,,di situ ada tiket flight[!]..heheh...



SILA JANGAN JELES[!] T_______T

28 July 2011

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan


Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan menjalani ibadah puasa...tika itu,,semua pintu syurga akan terbuka..semoga segala dosa-dosa kita yang lalu mendapat keampunan dari Allah s.w.t...Semoga taubat kita di terima olehNya..dan semoga hidup kita akan mendapat berkah..Semoga bulan Ramadhan kali ini membawa seribu erti buat ku,,enchek tunang dan juga keluarga ku..

SALAM RAMADHAN SEMUA

28 Julai 2011


Ini bukan iklan SALE Air Asia ya kamu-kamu semua...ini ialah entry aku yang tengah mempunyai semangat balik kampung yang bekobar-kobar..Ya ampunnn seriusss sangattt tidak sabar mahu balikk rumahhh!!!cepat lah esokk!!..

Jap lagi lepas aku rest-rest kan badan kejap..luruskan pinggang dan sementara baju aku dekat jemuran tu kering..aku mau pg epot check in utk besok..so,,sementara menunggu terasa pula hati mahu mengupdate blog..padahal idea kering-kontang..hoho! lantaklah..yang penting aku dapat luahkan betapa aku tidak sabar mahu balik esok..oh sangat merindui family-miow-rumah-air yang sejuk-udara yang nyaman-dan rasa yang tenang...tidak lupa juga merindui enchek tunang [walhal baru juga last jumpa isnin hari tuh!rindu tetap rindu beb!tidak akan hilang walaupun dia berada di depan mata..huh!] dannnn oofff couurrseee sangat merinduuiii MCDONALDSSS...oohh-ohhh-ohhh! esok sampai-sampai saja kk langsung terus ajak enchek tunang makan mcD..lepas tuh baru jumpa nonong di RHB...harap-harap settle lah semua nya esok..Amin..

Baiklah..mahu take a rest first..
Daa..

22 June 2011

22 June 2011

Kenapakah tajuk entry ku tiap hari adalah berteraskan hari bulan saja?..macam nota murid-murid saja tiap-tiap hari sebelum salin nota mesti ada tarikh...baiklah itu adalah tanda-tanda awal minda sudah menjadi tua..kerana gejala ini adalah gara-gara kekurangan idea untuk meletak tittle entry...

Makanya...haruslah kawin cepat supaya kalau kawin tua cepat lupa nama anak...eh-eh tidak lah mengarut saja! kenapakah harus kawin di usia awal?..kerana...banyak kelebihan dan kebaikannya...salah satu di antaranya ialah..dapat menyelamatkan iman...yang lain korang google lah sendiri ya..kikiki...[malas mau copy paste sebab aku memang seorang yang malas untuk membuat ringkasan dan aku memang lemah dalam bab-bab meringkaskan isi-isi penting..sangat memang lemah dari zaman sekolah lagi terutama dalam bab membuat ringkasan nota]...

Namun,,macamna mau kawin awal kalau dalam keadaan ekonomi sekarang yang macam errr tidak tahu mahu simpulkan apa...tapi dalam bahasa mudah nya ialah kekurangan bajet wang ringgit namun masih punya hati mau kawin..kekekee...abaikan perasaan itu...biarkan angan-angan bermaharajalela di sudut minda..

Apasala asek cakap pasal kawin-kawin ni..kekeke...teruja tau mau kawin..siapa nda teruja..kalau sudah berusia 25 tahun ditambah lagi rakan-rakan seperjuangan sorang demi sorang sudah melabuhkan punggung di atas pelamin..siapa nda gete-gete mau kawin wei...kalau ada yang ndada hati tu memang ada problem emosional tu...baik sembunyi perasaan tidak mau kawin tu sebelum orang lain fikir yang bukan-bukan..esehh!!

Macam teruja mau kawin sampai asek godek google saja cari tahu pasal jenis pelamin terkini..then baju-baju pengantin mau jahit kah atau sewakah..cari fesyen-fesyen terkini wedding of the year...then bla-bla-bla semua pasal kawin penat mau terang banyak-banyak sebab nanti tiada juga yang baca...kekekek...

wanna share satu pic pelamin ni sangat-sangat memikat hati dan memang tema yang dipilih untuk tema wedding diri sendiri-tunangan-dan juga keluarga...mari-mari cuci mata..dan bayangkan lah diri sendiri berangan-angan mrs jenin menggayakan pakaian itu di hari perkahwinan nanti..jangan ada yang boooo dalam hati tau..



SANGAT CANTIKKK KANNN[?]

Okeh..boleh sudah sambung berangan..babai!

21 June 2011

21 june 2011

Baru balik dari sekolah..hari ni penat sangat dengan kelas full blast then meeting kem motivasi lagi dengan puasa lagi..aiyooo...menggigil gusi aku di buatnya...

Baiklah..itu cerita pasal ke busyan aku..next...kesihatan..keadaan suhu badan seakan-akan tidak stabil..ada sedikit panas..mungkin cuaca sangat-sangat panas...di tambah-tambah lagi hujan ribut pada waktu malam...namun amat pelik..biarpun hujan lebat namun keadaan dalam rumah aku still rasa panas lagi..kalau dekat kampung...hujan macam ni sudah aku bergumpal dalam selimut...err...itu pun setelah memasang ercon..hehe..ndaklah,,memang rumah batu macam ni kali kan..lebih-lebih lagi rumah kecil..lagilah tiada ruang pernafasan...kalau dekat kampung kau kentut orang sebelah pun nda akan tecium bau kentut kau..sebab udara yang sangat luas...thats why i miss my home sooooo much!! Rumahku syurga ku...

Errr..malang sunggoh sebab homesick belum hilang lagi..malam tadi air mata aku jatuh lagi..aku pun nda tau kenapa aku sensitif sangat kali ni..padahal kalau sebelum ni homesick juga tapi nda la sampai gila-gila homesick macam ni...serius sangat-sangat tidak dapat bertahan...mungkin...mungkin...sebab lama menganggur hari tu duduk rumah saja...kerja setahun lebih pun dekat-dekat dengan rumah saja...Final kena duduk jauh balik...tu yang mungkin kena kejutan budaya tu..selalu makan ada keluarga...tgk tv pun tgk ramai-ramai...tidur pun berkumpul...pas tu sekarang ni aku alone saja...haiiihh!! sayu sangat-sangat...mesti ada yang jengkel dengan aku bila status facebook aku asyik yang sedih-sedih saja..yang pasal homesick saja...HOHOHO!! tahniah atas perasaan jengkel anda...abaikan..abaikan...sebab yang itu adalah aku...yes! aku sangat manja...soo lantaklah aku yang manja bukan kau...sebab aku ada family yang sangat-sangat aku perlukan sebab bagi aku family aku lah segala-galanya...dan kami memang rapat dan mesra...hari-hari makan masakan mama...hari-hari ada keluarga di sisi...waktu makan..tgk tv...jalan-jalan...santai-santai..kerana keluarga adalah segala-galanya...Aku bangga ada keluarga yang aku ada sekarang...dan bangga mempunyai kedua ibu bapa yang sangat-sangat prihatin dengan anak-anaknya....baiklahhh terlebih panjangggg suudahh!!

Tapi ndapa...nda lama lagi aku balik rumah yey [sedapkan hati padahalllll ada 3 minggu lebih lagi untuk di countdown...heheh!!]..

Countdown...countdown....


Jam 5 sudah...i should take a bath first..mau masak lagi...

18 June 2011

Seminggu yang tabah

Esok hari ahad...A.H.A.D...
Lusa isnin...I.S.N.I.N...

Seminggu yang tabah buat aku..HOHO! seyes sangat-sangat HOMESICK!! after 2 weeks berholiday buat aku jadi homsick gila..mayb sebelum ni balik kk pun paling lama 4 hari..ni 2 minggu beb! mana nda homesick!...sampai aku tiada selera mau makan...mau buat apa-apa ja pun ndada selera ni..hemmm! manja sangat! padahal umur sudah mencecah 25 ys old!...ehhh! manja ka tidak ka itu saya punya hati! sooo,,jangan mo kutuk-kutuk aku manja eeeyyhh!!

Namun,,after seminggu ni feel sudah okei sikit...selera makan pun boleh tahan juga walaupun nda seberapa berselera lagi...after this counting 2 weekks lagi before jumpa enchek tunang..he comes here untuk attend kursus kahwin bersama aku..terpaksa buat dekat sandakan oleh sebab aku yang susah mau dapat cuti weekend yang on time..soo,,kami ambik la kursus kawin di sandakan..hehe...

After enchek tunang datang sini...2 weeks lepas tu aku balik kk..meeting my family omaigodd sangat merindui bapa-mama-kakak-abg-adik-anak buah-uwa-babu-paci-cazen daannn offfcoz my kucenn...ayayaaaii...misss lottt!!HUG n KIssss!!balik sana nanti 15july[jumaat]...then balik sandakan balik lapanbelasjuly[ahad]..hehe..lepas tu kan..2 weekkss lepas tu balik lagi...29july...lepas tu kan...2weeks lepas tu balik lagi...12ogos...lepas tu kan...2weeks lepas tu balik lagi..balik raya...semua sudahh CONFIRMM tiket...HOYEEHHH!!!..mama tidak marah sebab mama lagi suruh balik kk..bukan juga jauh bilang mama...aku lagi SUKAKKKKK!!hehehh!!

tu lah susahnya berjauhan dari keluarga...aku sudah jemu tinggal berjauhan since aku duduk asrama lagi sampai masuk u..sampai lah kerja...ohmaiiii!! tabahnyaaa aku!! so,,biarlah aku sudah kerja ni,,aku mau dekat-dekat dengan family aku..cukup-cukup lah berjauhan dari keluarga selama ni...heheh!!
Bubye!!

counting 2 weeks from monday..tik tok...

08 June 2011

sudah jadi tunangan Amiezan ♥

 Date : 23.04.2011
Time : 11:00 am
Venue : Salji Villa

Presenting pic saja..


  The End
will getting married on 2012
('__________')



School Holiday

Bila cakap pasal holiday...semua terus holiday sampai kerja habis terbengkalai..niat di hati ingin membuat alat bantuan mengajar(ABM) sepanjang cuti ni..namun semuanya hampeh..sebelum cuti semangat lah nampaknya pergi ke bilik kerani memborong segala bagai alat-alat kelengkapan untuk membuat ABM termasuklah,,manila kad,,colour paper,,gam,,silotape,,marker dan laminated paper..idea mencurah² sampai segala macam benda mau buat..namun,,ini sudah masuk minggu ke dua cuti sekolah..sisa baki cuti hanya tinggal beberapa hari saja lagi..mani la kad masih bergulung kemas,,marker dan segala kelengkapan masih di dalam bag tidak terusik sedikit pun..heheheh..itu lah namanya..hangat-hangat tahi ayam ya kawan-kawan..

Namun tidak mengapa..akan ku cuba juga menyiapkan segalanya sebelum cuti persekolahan tamat..nanti apa pula kata kerani tu nanti..kuyak nanti aku di buatnya bila dia sibok bertanyakan tentang ABM ku..kekeke

Baiklah..duit gaji sudah semakin habis..mood bershooing juga sudah semakin menurun lebih-lebih lagi bila memikirkan duit tabungan sudah menghampiri tahap kemiskinan diri...lalu mood terus merundum jatuh hingga ke tahap negative..nasib baik duit tabungan sudah di asingkan di akaun lain..kalau tidak..tidak kawin la nampaknya...

Bila sebut pasal duit dan kawin..nampak gayanya,,aku dan enchek tunang sudah berputus asa untuk membuat loan peribadi..sebab encek tunang kerja swasta..aku pun hanya sandaran sahaja...bincang punya bincang,,kami pun mengambil alternatif simpati diri dengan mengumpul duit sendiri...dan mula mengabaikan nafsu ingin memiliki barangan branded dan bershopping sakan...Harap² dapat la kumpul duit..Ya Allah permudahkan lah segala urusan kami..AMIN...

Baiklah..mula ingin mengundur diri dulu...daaaa..

17 May 2011

Thats why im not here

Hai hai..astaga lamanya sudah aku tidak mengupdate blog..nasib bek blog..kalau rumah,,sudah lama ada penghuni lain yang menghuni...

Sejak menjadi guru ni serius aku sangat2 lah bz sampai mau buka fb pun nda menyempat...main fb via celcom sms ja..tu pun parak battery HP..cop2 bukan HP..now we not call HP ye...kita call sonyericsson...HAHAHAHAHA!!! okei..ulang semula...parak battery sonyericsson aku gara2 tiap2 masa asyik masuk msg Fb saja dekat inbox aku...meluat juga rasa asyik kena charge battery...tapi apa boleh buat...ni saja media penghantar aku...hehehe...walaupun dekat sekolah ada PC dan internet...namun,,sangatlah tidak menyempat dengan RPH lagi..lembaran kerja murid lagi...buku kerja murid lagi...fail panitia lagi...FUUHHHH!!..mencabar juga kerja jadi seorang guru ni kan...mana memikir murid2 yang lemah dalam akademik lagi..HAH!ambik kauuu!!jadi jangan lah derhaka dengan guru...hehe...

Banyak story aku tidak sempat story dalam blog aku ni..exp : aku sudah engaged...yaa..aku sudah engaged..huhu..nnt lah aku story dan upload pic aku ya..tunggu aku balik rumah dulu..waktu bersenang lenang baru syiok story...hehehe...

Now aku dekat umah pakcik basir...stay sini dari hari Ahad hari tu...housemate aku balik umah dia..dekat ja tidak jauh dalam 1jam lebih perjalanan...so,,tiap2 minggu dan asal ada cuti ja mesti dia akan balik rumah dia..soo,,disebabkan aku baru pindah dan belum biasa lagi dengan rumah sewa tu..tidak lah aku berani untuk bertapa seorang diri di sana...hehe...

Minggu depan gaji...YEEAAAYYY!!..sangat tidak sabar...banyak sudah list aku buat dengan duit gaji aku...terutamanya aku mau belanja my big family bapa,mama,adikberadik,uwaa,paci,babu,cezenn keluar makan di luar....di mana tempat makan yang best aaa area KK ni...hurmmm...fikir2 dulu...rasanya macam mau sambut motherss day terus...mau makan fast food macam tidak best pula...aiyooo...

okeh laaa..mau chow dulu...serius ayat sangat kaku sebab sudah lama tidak membuat blogwalking...hohoho..

Daaaaa...

02 April 2011

Lama menyepi

Salam ukhuwah untuk semua..

Maaf lah sangat lama aku tidak mengupdate blog..Hi hi blog ku jangan merajuk...Hi hi readers sekalian..pasti kalian rindu curhat ku..

Banyak perkara yang berlaku sejak aku tidak mengupdate blog sebulan yang lalu...di tambah lagi sibuk menjadi guru ganti di sekolah dan hujung minggu sangat pack sebab buat part time ajar tuition dekat pekan..sangat² sibuk..sampai aku tiada masa mahu merehatkan diri...then,,last² aku quit juga sebab aku dapat panggilan guru sandaran..Alhamdulillah...

Then,,bila aku dapat guru sandaran,,aku pun quit lah..tunggu punya tunggu hampir 1minggu lebih masih tiada surat lagi..call la bahagian sektor..then diorang suruh tunggu lagi..sampai aku sudah fed up dan rasa memang tidak mahu terima tu guru sandaran..lebih² lagi bila aku dapat posting ke sandakan...omaigodd sangat jauh bagi aku..6hours perjalanan darat dari kk..apatah lagi ni first time aku pegi sandakan...

dalam masa menunggu surat lantikan,,cazen aku at my mum side Nurul Auni telah dimasukkan hospital...Auni memang sudah lama sakit buah pinggang since dari kecil lagi..now she is 21st years old..dia masuk hospital sebab demam dan jangkitan pada buah pinggang..dia tambah teruk sebab kedua² buah pinggangnya sudah rosak dan bernanah...1minggu auni dekat hospital,,akhirnya auni menghembuskan nafas terakhir di rumah datuk aku di kampung...kami bawa dia balik kampung sewaktu dia tengah nazak dan doktor pun benarkan sebab memang tiada harapan auni untuk sembuh sebab keadaannya sangat² kritikal..kami hanya mampu memanjatkan doa ke hadrat illahi agar Allah kurangkan rasa sakit nya...Auni meninggal dunia on 19mar..sabtu..kira² jam 6.50am waktu tu aku duduk di samping auni..Aku baru bangun waktu tu..then,,duduk sebelah dia..dan aku sangat² tidak perasan waktu tu dia menghembuskan nafas terakhir mungkin aku masih mamai lagi...sebab malam tu tidur² ayam saja..Akhirnya auni pergi menemui Illahi..Aku macam tidak percaya..hingga hari ni aku masih tidak percaya..tapi,,aku dapat rasa kehilangannya sebab kami selalu bersms..so,,aku sangat² rasa kehilangannya...aku rindukan senyumannya,,tawanya,,tutur katanya..di mana aku mampu bertemu mu lagi Nurul auni...kak inah sangat² merindukanmu...T_______T...


 gambar kenangan bersama arwah kak auni

Nasib baik aku tidak pergi sandakan lagi..sempat menghabiskan masa seminggu melawat dia di hospital..menatap wajahnya yang menyimpan seribu kesakitan yang dia dan Allah saja yang tahu betapa sakitnya kesakitan itu..Namun,,aku redha atas pemergiannya kerana aku pun tidak sanggup dia menanggung derita kesakitan itu...

Now,,aku dekat sandakan sudah...mengajar dekat SJK(C)Pei Ying Sandakan..Dekat bandar..Baru seminggu aku di sini..aku mula merindui keluarga ku dan segalanya di kampung..Namun,,layanan keluarga Pakcik Basir di sini tidak membuatkan aku rasa terpinggir...aku senang di sini..aku gembira..dan aku baik² saja...buat sementara sebelum kereta aku sampai dari kk..aku stay dulu dengan keluarga pakcik Basir..saudara aku sebelah mama...Alhamdulillah..semuanya ok di sini...mereka sangat² baik hati membantu aku..Terima kasih Ya Allah kerana Engkau telah permudahkan semua urusan ku di sini...

Baiklah..sudah tengah hari..aku mahu tolong² di dapur..nanti aku update lagi...

Adios...

21 February 2011

Sesuatu yang aku pelajari hari ini mengenai dunia seorang guru

Alhamdulillah...baru habis makan..mama masak sup ayam hari ni..sangat² menyelerakan...sambil makan sambil story mory with my mum...gila kencang story story sambil makan sampai nda sedar nasi di pinggan sudah licin..habis sebutir nasi pun tidak kelihatan..bukan mengencang tapi story tu yang buat kencanggg...HOHOHO[!]..

Baiklah..saja mahu kasi gempak sikit tittle entry...no more adss no more up trafik..siapa mau baca blog aku silakan...aku tidak mengharap apa² dari kalian...klik nuff pun tidak..janji aku boleh share sesuatu kepada kalian semua...dan yang pasti,,janji kamurang heppii bahh...

Aku sedar...aku bukan lah seorang guru tetap..tidak tersenarai pun dalam kalangan seorang guru Malaysia...hanya sekadar seorang insan yang punya pengalaman menjadi seorang guru...baiklah guru-guru sekalian...aku story atas pengalaman aku..dan jangan ada yang mengencangg bila baca entry aku nih okeiii...

Baiklah cikgu...firstly,,jika ingin menjadi seorang guru...jadilah seorang guru yang di segani-disayangi-dan dihormati...bukan seorang guru yang di takuti...murid² dengar cakap cikgu sebab mereka hormat dengan cikgu...bukan kerana takut dengan cikgu....jadilah cikgu yang di sayangi murid...

Secondly...wahai guru...jika ingin menjadi pendidik...jangan lah menjadi seorang pendidik yang pilih bulu...maknanya...hanya ingin mengajar murid² yang pandai sahaja...murid² yang tidak pandai diabaikan...atau pun dalam erti kata lain...memilih untuk mengajar kelas² yang muridnya bijak² sahaja...yang kurang bijak di serahkan kepada guru yang lain...oh sangat bersimpati jika ada guru yang macam ini...

Baiklah ketiga,,jangan lah cikgu bermusuhan sesama sendiri...kerana kita mendidik murid dan menerapkan mereka dengan nilai² yang murni...malah,,kita sendiri tidak berbuat demikian....oleh itu,,jangan jadi seperti ketam mengajar anaknya berjalan lurus...

Kemudian,,wahai cikgu...jangan lah membetulkan kesilapan anak² murid...tapi,,ajarlah mereka cara membetulkan kesilapan mereka...jika mereka tidak boleh,,janganlah memarahi mereka..kerana kita juga pernah menjadi seperti mereka..kita juga tidak suka di marah² bukan[?]...doakan mereka,,kerana doa seorang guru adalah makbul...

Saya tahu bukan senang untuk menjadi seorang pendidik...tapi jika niat kita baik...InsyaAllah semuanya akan dipermudahkan...pendamping utama seorang guru adalah sifat sabar...oleh itu,,mendidiklah dengan hati yang ikhlas...jangan suka mensumpah seranah anak didik anda dengan kata² kesat kerana kata² anda adalah secebis doa...

Oleh yang demikian,,kepada kalian yang masih bergelar pelajar...HORMATI LAH DAN SAYANGI LAH GURU ANDA KERANA JASA GURU TIADA TANDINGANNYA...

Aku sangat ingin menjadi seorang guru...semoga kelak aku dapat menjadi seorang guru kerana aku ingin melahirkan anak bangsa yang berilmu...agar mereka punya masa depan yang cerah...

TERIMA KASIH CIKGU....

17 February 2011

siapa nampak nama aku memang buta

Apakah makna tajuk entry kali ini..tiada angin tiada ribut tiba² cakap pasal buta...buta apa[?]..buta warna[?]..buta IT[?]..atau pun buta hati [?]...

Tajuk entry macam kena tempiasan si panas baran saja...HAHAHA[!]...abaikan...eh eh[!]..mari jenguk wassaber blog..wassaber ada keluarkan banner baru..ada banyak nama²...dan memang malang sebab tidak payah kamu mahu susah² julingkan mata cari nama aku..memang tidak tersenarai pun...perempuan tidak cantik tidak femes tidak pandai berkata² dan tidak pandai bermadah memang tersisih...kalau kamu nampak nama aku memang buta lah kamu..HOHOHO[!]...malang apakah disumpah buta..HUHU[!]..


Baiklah nampaknya...its better berdiri sendiri...nuffnang[?]..up traffik[?]..aku sudah bosan dengan semua itu..sooo,,macam ini lah..aku ada blog sebab aku suka menulis..suka bagi pendapat..suka bercerita...i think,,lebih baik private kan blog i ni dan hanya terbuka kepada siapa² yang i choose saja...lepas ni suka suki i boleh berkata apa tanpa perlu memikirkan tentang orang lain...

Baiklah...macam begini lah...bak kata cikgu sudirman...[AKU MENULIS BUKAN KERNA NAMA]...

Sekian

14 February 2011

Anniversary NOT Valentine[!]

Yaa..its today[!]..our 8years anniversary...aku tidak sambut valentine ya..aku pun actually tidak arif sangat pasal valentine ni..aku pun tidak tahu...dulu² waktu aku sekolah masa tu budak² lagi..cinta monyet...yang aku tahu pasal 14 febuari ni pasal hari kekasih..kekasih la konon..so,,dengan rasa minta puji,,aku ambik tarikh ni konon untuk terima purpose ijam untuk jadikan aku gf dia..actually dia purpose on 10 feb...tapi,,aku ja mengada² mau suruh dia tunggu,,biar aku fikir dulu konon..on 14 feb baru bagi keputusan...Padahaaall mo pok² tarikh 14 Feb la tu..kwang-kwang-kwang..kini aku tahu apa tu valentine...kalau aku tahu pasal cerita di sebalik valentine ni...aku tidak ambik tarikh ni sebagai tarikh aku start couple dengan dia...hukkkkhhh[!]..but,,its not important kann...yang penting,,tarikh nikah nanti..sebab lepas kahwin..bye² laa tarikh anniversary ni..ambik anniversary tarikh nikah pulak...hehee

Oleh sebab sudah tiap² tahun aku update entry pasal anniversary kitorang...korang pun sudah rasa jemu mo tahu...ibarat aku cerita story tu berulang²..sampai benanah telinga mendengar..dalam hati sumpah seranah boring yang amat sangat bila asyik cerita benda yang sama saja..korang pun boleh hafal apa butir² ayat nya...soo,,tidak payah story lagi pasal kisah cinta kitorang..aku pun malas sudah mau cerita..hehe...

When i said...8 years..okei fine korang mesti cakap,,kalau sudah kawin,,anak kitorang sudah 2 or 3 orang macam tu...tu kalau single set...kalau double set..HAAAA[!] ambik kau 4 atau 6 orang sudah[!]..HAHAHA...namun,,sekarang,,kami hanya ada anak tekak masing² sahaja...sahaja okei[!]..huhuhu..T_T...tidak sabar mau ada baby boleh lah letak gambar anak aku dekat facebook banyak².. haha..main² saja[!]..aku tahu istimewanya bila sudah ada anak..satu perasaan yang sukar untuk digambarkan dengan kata²...but,itu hanya subjektif sahaja sebab aku pun belum ada pengalaman punya anak...hehe...sooo,,jangan lah tanya bila kami akan kawen okei sebab bila sudah confirm nanti akan di umumkan juga kelak..no paparazzi..wink*.siapa tidak mahu kawen boss...cuma masa dan keadaan belum mengizinkan..{smile}..

Baiklah...tiada gambar kitorang sambut anniversary...sebab tidak sambut pun just wish feeling-feeling saja...hadiah[?]..ada,,hanya ciuman terbang saja[!]..dan,,hadiah tersadai di tepi jalan hampir 1 jam sebab temperature kereta naik mendadak sehangat cinta kami gara² kipas enjin kereta ku yang kiookkk[!].werrrrkkk[!]...main-main ya,,padahal bertapa takutnya aku tersadai di tepi jalan tu takut² ada perempuan bawa batu nisan ikut tumpang...eiiii..seraaamm gila[!]..err,,sorry,,mesti korang tidak faham kenapakah boleh tiba² tersadai di tengah jalan...dipendekkan cerita..kelmarin aku dan ijam pergi meronda alam k.k yang sangat boring...okei..sekian...

Baiklah..i think..its enough...aku mahu buat Rancangan Pengajaran Harian [RPH] dulu..sementara cuti..nanti kalau sudah start sekolah balik,,aku tidak ada masa mau buat memandangkan aku kerja jadi cikgu 7 hari dalam seminggu...

Sebelum mengakhiri entry hari ini..Marilah kita bersama² berselawat ke atas Nabi kita Muhammad S.A.W...Dengan bangga nya,,saya,,Norfarina Binti Jaafar..Bangga menjadi seorang umat Nabi Muhammad S.A.W dan bangga menjadi seorang MUSLIM...Rindunya mahu berarak sambil berselawat ke atas Nabi..rindu sangat..T__T

10 February 2011

Lets picture spoken

I mahu update juga blog i but i have nothing to say maybe i'm very tired...Today going to interview at PPD Beaufort and i hope so i got this job...but,,my heart still confius either want to take GSTT or stay at Prasekolah because i already love them and have a hard feeling to leave them...omaigoood[!]..sangattt blurr...but it when i got this GSTT...when i'm not..my heart will have a flower may be...okei dont laugh at my broken english because i know my english is too bad but i try to talk even i cant...i have more effort to learning an english..soo,,if u think u have a good English and want to laugh-laugh at me,,pleaseee...go to masuk gaunggg noww[!]...soo jahat ur heart[!]..


Lets picture spoken..its all about my heart





{CIKGU SAYANG KALIAN ♥}


08 February 2011

ini baru betul² wanita

HAHA cett bedebah punya tittle...macam selama ini aku bukan seorang wanita tulen..aku seorang wanita tulen tapi aku bukan seorang wanita ayu..kwang-kwang-kwang..sebab apa tak ayu sebab selama aku sudah meningkat dewasa,,jarang sekali aku membawa tisu didalam beg aku..yang ada hanya sampah resit² pembelian yang jarang di buang sebab terlupa mahu membuang...duit bersepah² tanpa di kemas di dalam beg dompet sebab baki duit beli barang main sumbat saja..makeup dan lipstik juga behambur di gaul dengan penuh kasih sayang bersama² kunci kereta,,bedak kompek,,makeup,,wang-wang,,kerongsang,,pen dan juga macam² ada kecuali cicak mati..

See..aku bukan seorang wanita ayu..huhu..tapi,,aku bukan juga seorang yang pengotor pfftt..entah kenapa,,aku tidak suka kemas semua tu sebab bila aku kemas beg aku akan serabut semula..T_T..sebab beg aku sangat besar dan luas baby baru lahir pun boleh masuk...

Tapi,,mulai kelmarin..ya lo,,kelmarin..start aku menjadi guru semula..aku rasa macam seolah tiba² bertukar menjadi ayu bila aku terdetik hati membeli tisu...soo,,start hari ni beg aku juga akan menjadi kemas dan sempurna..lepas ni tak payah segan silu mahu meminta tisu dari orang lain...hehe...


Baiklah farina..bila sudah menjadi awek orang dan bakal menjadi lalala orang kena la menjadi seorang gadis ayu..jangan cakap main hambur saja macam gengster...duduk dekat restoran pun kena la duduk ala² tuan puteri..jangan la kasar² dengan boifren sendiri..huhu...lagi satu,,kalau jalan tu buat la ala² model..ni mesti sebab dulu masa mak aku mengandungkan aku..parents aku nak sangat baby boy..nasib baik aku tak lah se gangster adek aku yang after aku..kwang-kwang-kwang...tu mungkin sebab betul² parents aku ingat yang bakal keluar adalah baby boy ------------> ruuupanya yang keluar adalah adek aku si zizie..HAHAHAHA...oppss...sori yaya...bluwerrrkkk[!]...ko memang paling ganas sebab dulu² asyik tendang dan tarik rambut aku...T_T..

07 February 2011

Password Protected : Bila Cinta ini Ada 1000 Rasa

Bila Farina kembali ke sekolah

Bangun pagi dengan mata bundar akibat kekecewaan semalam...Mama kejut bangun sebab aku terlewat tidur semalam..Kisah duka semalam,,biar aku seorang yang tanggung...Yang pasti,,pagi ini aku kena menjejakkan kaki semula ke sekolah setelah 3 bulan tamat kontrak menjadi guru ganti..Kali ini,,menjadi guru ganti di prasekolah pula..

Bangun² mama sudah sediakan air panas untuk mandi sebab air sangat² sejuk pagi tadi...so touchinggg thankss mama..i u...then aku wondering,,adakah mama dengar aku menangis semalam[?]...T_T..Lepas mandi solat subuh then bersiap² kena pegi sekolah sebab masuk pukul 7.10am..Oleh kerana mata sudah bengkak terpaksa lah aku memakai sedikit eyeshadow untuk men-cover mata ku yang canteek ini..even aku kurang yakin mahu bermake-up sebab pernah my student yang lepas bagi aku kad waktu tu last day aku kat sekolah..sangat shock sebab my student tu tulis macam ni dekat kad tu "ustazah lagi cantik kalau tak pakai makeup"...T_____T sangat touching ada student yang jujur...baiklahh...mulai dari itu aku sudah kurang yakin memakai makeup kerana natural beauty lagi perfect...kwang-kwang-kwang...tapi pagi tadi kena lah bermakeup dan senyum dengan penuh hambar depan cermin...huh[!]..dislike[!]

Hujan renyai² pagi tadi seolah² mengerti perasaan aku yang sangat² sedih tapi aku tetap kuatkan semangat ...sebab aku kena berdepan dengan student² ku yang comel² belaka...ya laa,,budak² prasekolah kot..mestilah comel² kan..hehe...

waktu nih diorang tengah belajar Pendidikan Islam...aku ajar subjek teras saja..

diorang tengah menjamu selera makan pagi yang disediakan oleh pembantu murid kakak asma

See..sangat comel kan mereka..dan walaupun sakit tekak kena bercakap banyak sebab kena ajar diorang lebih sebab diorang ni baru mula mengenal abjad dan angka..jenuh juga kena ulang balik² A until Z dan 1 sampai 10...tapi,,aku tetap fun sebab aku mahu mereka betul² dapat kenal abjad dan angka dengan sepenuhnya...seronok ja rasa..biar penat tapi sangat fun[!]..

Baiklah..esok adalah hari kedua aku bergelar cikgu tadika...mahu sleep dulu nanti susah mahu bangun esok pagi...

Sajian mata terakhir..muka guru tadika yang tak cantik bila pakai makeup..{sighh}

makeup sudah pudar sebab sudah mahu balik rumah...huaa...{penat}

Balik rumah lepas solat zohor aku terus tidur sampai aku tak makan apa² dari pagi..betul lah kata orang bila sedih ni selera makan pun hilang...{mmmppphh}

Penamat entri : Pergilah kesedihan hadirlah kegembiraan

02 February 2011

Senda awal pagi

Morning vs tengahari...

Huaaa...gila anak dara bangun lewat mentang² cuti dua kali ganda...dua kali ganda faham² sendiri ya...Hari ni i plan mahu pegi kk,,mau hangout sama cuzzie i azua..tapi tidak jadi sebab boifee i hari  ni kena pegi out station ke tenom la pula..so,,tidak tahu mau tumpang siapa pegi kk sebab kereta i masuk workshop smart garage...Memandangkan plan cancel,,jadi i sengaja mahu bangun lewat hari ni walhal sudah terbangun sejak pukul 6am tadi..tapi,,tido balik..bangun balik...tido balik...heeee...

Bangun² tido buruk perangai terus on lappy..apa lagi..cek email dulu mana tahu ada offer dari mana²...then,buka fb..baru buka blog..ngeh..

sedang i belek² Fb...adik i hakim panggil²...

Hakim : Kak inaa...ni ada kueh..kueh karipap ada...macam² kueh ada...
Kak ina : Haaa[?]...Tamau la..
Hakim : Mari lah tengok sini..ada macam² kueh...
Kak ina : TAMAU BELIIII[!]...
Hakim : [?]..
Kak ina : Kak ina inda mau beli..
Hakim : datang tempat aku..siram dengan air sejuk...
Kak ina : Kurang asammm[!]...pffftt...
Hakim : HAHAHAHA...

Mama : Kakk inaaaaahhhh manaaaa[?]...cuci kainnnn[!]

errrrrr....baiklahh...i chooww dulu..sebelum lappy i kena masuk dalam washing machine...daaaaaa...

01 February 2011

Thank u bapa♥mama Part I

No idea actually..mood mengarang sangat² down sekarang..Tapi,,blog meronta² minta entry baru...hummmp[!]...Dua tiga minggu ni cuci mata shoopping sakan with my family..Alhamdulillah rezeki ada sedikit murah..Boleh lah dikatakan macam durian runtuh...{wallaaa ayat kaku gila weeyy}...apa kejadah ayat macam tak berapa bestt ni..hurrmmm[!]..

Jap-jap...i tarik nafas dalam² dulu...ermm ni mungkin sebab otak buntu memikirkan mimpi i semalam...HAHAHAHA..mimpi anehh gilaa...siap boleh terbang² lagi..memang anehh tu yang sampai otak sedikit mereng..{baiklahhh sudah syok sendiri}

Straight to the point..berbalik kepada durian runtuh...macam best saja bila sudah kena durian runtuh boleh main tunjuk² saja bila mahu membeli barang...sebut saja sama bapa mahu apa..terus pegi beli...besttt ooo..tapi,,i tidak lah kejam sampai minta barang mahal² sampai beriban² bagai...minta yang murah² saja...ngeee...

Weyhh..entry macam show-off  T____T...{abaikan}..bukan niat sebenarnya...jangan salah anggap..tapi kalau mau salah anggap juga------> terserahhh[!]

Kalau dulu...hanya mampu pandang saja dari luar kedai..tumpang tengok dekat umah orang lain saja...kini,,Alhamdulillah sudah mampu memiliki sendiri...kali ni,,bukan hanya untuk i,,tapi KAMI SEKELUARGA memiliki...korang jangan aa kejam..memang kami baru mahu memilki walhal rumah kalian dua tiga tahun yang lalu sudah memilikinya bukan[?]..hehe..soo,,bila sudah mampu tu yang buat diri rasa teruja sangat..HAHA..mesti korang cakap macam ni---->alaahhh,,kami sudah lama beli..apa lah sangattt[!]..HAHAHA...i tidak kisah...

Taraaa..

buat jira dan hafiz..lepas ni korang tak payah mau berebut² kumpul duit bagai untuk beli tv baru dekat umah kita okei..lebih baik korang simpan duit korang tu untuk kegunaan study korang...okei adik-adikku...jangan anggap diri susah sangat sampai mau kerja sambil study..ekonomi kita sudah stabil..soo,,tumpu dengan study tu..lebih² lagi buat ko hafiz...okeii ♥..i hope u will happy after see this..soo lepas ni boleh belajar dengan happy..kasi up pointer tu..nanti kami pegi lawat ko disana after kak iyah convocation..okeii dear[!]

Selain itu,,i sudah lama ingin memilikinya...namun,,dengan harganya yang mahal i mungkin akan dan mungkin tidak akan memilikinya dalam masa terdekat..i ingat i akan memilikinya bila i sudah kerja nanti..or mungkin hadiah hantaran tunang or kahwin mungkin...tapi,,i tahu itu adalah agak lama lagi dan i rasa amat mustahil kerana dengan keadaan ekonomi boifren i,,i rasa i tidak akan selfish untuk memaksa dia membelikan i barang mahal macam ni semata² untuk kepuasan hati i sendiri...yaa,,i anggap barang mahal sebab i memang tidak mampu mahu membelinya..kalau korang mungkin setakat 3-4 ratus tu dah jadi perkara biasa kot..bagi i nop[!]...banyak benda penting lagi yang i harus utamakan...Kalau dulu,,i selalu curi² try jam tangan crocodile adik i jira...HAHAHA[!]..{jan ko ketawakan aku aa jira}...ya,,i selalu curi² pakai..dia pun dapat sebab my uncle yang baik hati bagi dekat dia...selalu berangan mau pakai jam tangan mahal...tapi,,hanya mampu pakai sekejap then letak balik..kwang-kwang-kwang[!]..Tapiii,,jangan risau..i sudah dapat apa yang i hajati bila bapa i belikan jam tangan baru untuk i..yeaaayy[!]..tanpa i minta pun,,bapa yang mahu belikan..umur 25thn baru dapat pakai jam mahal..mesti korang dah lama memilkinya kan[?]...

Taraaaa...

pilih yang ni saja sebab memang tidak banyak choice..hurmm[!]

Thenn...dah lama terfikir mahu beli sangkar kucing ni...tapi,,i tahu ekonomi tidak stabil lagi...so,,tidak berani mahu minta sama bapa...tapi,,tadi sudah berani² minta sama bapa...weeeee[!]...tadi kami pegi kk sebab kakak i ada appointment dengan doktor pakar...lagian,,menghantar kazen² i balik kk sebab diorang tido umah i,,semalam diorang dari Labuan mahu balik kk tapi singgah umah i dulu stay satu malam...ohh sudahh lama tidak sleep-over bersama...lupa snap picture sebab i tahu mereka sangat² penat...then,,waktu otw mahu balik,,i cakap dengan bapa mahu beli sangkar untuk kucing...then,,terus pegi beli..first i pilih yang kecik saja...yang murah saja i tidak mahu beban dengan bapa..tapi bapa suruh ambil yang besar..tidak kisah la mahal..then,,dengan besar hati i ambil sangkar yang besar harga RM88...bagi korang tidak mahal..bagi i mahal..thankss...

jeng-jeng...

Lepas ni tidak perlu risau lagi dengan keselamatan diorang..yeaayy[!]..sebab sebanyak² anak kucing i lahir sebelum ni semuanya dibaham harimau kucing jantan yang suka meroyan..HUH[!]

HAHA[!]..Boring gila cerita i..sama macam muka budak dua orang ni yang boring gila tunggu lama² dalam hospital..sengaall bontot menunggu weyy[!] adik i sampai dua kali pegi toilet tunggu turn tidak sampai² lagi..

Natural beauty itulah diriku..{makan penampar}
see..ini bukan muka boring..ini muka kontrol cun..DUSH[!]

Baiklah...mata sudah berpinar² menahan mengantuk..nanti i update part II bila ianya sudah siappp...omaigood tidak sabar[!]...

Buat bapa ♥ mama...Thank u very² much di atas segalanya...Bapa kata "sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya dan kita haruslah sabar dengan ujian Allah..kerana bila kita sabar,,Allah akan beri kita nikmat yang cukup indah"...sejak bapa pencen ekonomi kitorang tidak berapa stabil..kami hanya mampu bersabar..waktu tu,,memang sangat susah...kena simpan duit untuk adik² i yang masih study..i pun belum ada kerja..soo,,waktu kita susah ni laa kita dapat tengok siapa kawan kita..siapa lawan kita...nasib baik ada juga keluarga² yang selalu tolong dan Alhamdulillah...berkat kesabaran kami..Allah kurniakan kami rezeki yang baik...dan,,itu tidak membuatkan kami lupa diri sebab rezeki tu juga kami sudah berkongsi dengan keluarga yang selalu tolong kami waktu susah...thanksss uwa laki♥uwa bini...babu dan paci..boifee..uppa...InsyaAllah bila farin sudah kerja nanti..farin tidak akan lupa jasa semua yang sudah banyak tolong keluarga farin...farin janji...T____T

sooo,,bila kita mau pegi vaca[?]...Jumaaaattt niiii[!]...yeeeaaayyy...i dengan family² i akan pegi vaca...byeeee[!]

31 January 2011

Senyap dua tiga hari

Hi koranggg...sudah beberapa hari senyap tanpa entry baru..maaf lah..i sibuk menjadi baby sitter...memandangkan my sist kena pegi out station for two days dekat Kuching..so,,dia minta i tolong jaga anak dia sebab hubby dia sekarang sudah balik lewat dari kerja since hubby dia sudah tukar kerja baru...i pun dengan besar hati sebesar besarnya menjaga anak fruit i yang sorang ni..lagi pun dia sudah pandai jalan...so,,tidak lah penat untuk jaga dia..sebab i tidak suka tgk dia merangkak dekat lantai jadi i akan mendukung dia dan mengawal pergerakan dia..rasa bimbang ja dengan kuman² bakteria bagai..hehe..

Memandangkan kena jaga anak buah i..i pun rasa malas sangat mau update blog sebab bila time faris ni tido saja,,i akan ambil kesempatan untuk buat kerja rumah..cuci kain,,cuci pinggan mangkuk,,masak...bila malam saja tambah la malas mau on9 sebab i sangat² penat...

Tapi best gila jaga budak sorang ni...telatah dia sangat la comel dan mencuit hati..kalau dia ada dekat rumah ni..meriah gila rumah..dan bila dia balik kk..sunyi saja rumah kami...hehehe...

Dua tiga hari tidak update blog,,macam kaku ja ayat² i kan...{grrrrrrrrrr}..baiklah tidak mau cakap apa² lagi...macam memang tidak best bila baca ayat kaku macam ni...hurrrmmm[!]...

Tengok video faris pandai jalan saja lah...

video

Faris sudah pandai jalannn..yeahhh...

 


26 January 2011

suka yang cantik² saja--yang jelek tamau[!]

Woott wooot...apa punya tajuk entryyy laa kan...debusshh[!]

Tapi itu lumraaahh hidup seorang manusiaa kan[?]..mau yang cantik² saja...kalau tidak cantik..tidak layannn okei[!]...{HAHA}...

Bila tidak cantik..Bila tidak femes..semua orang tidak mahu menyapa...



Tapi..bila cantikk...bila sudah femes...semua orang datang serbu...



Korang faham kan apa maksud i[?] HAHA...kalau tidak faham...Lu fikir laaa sendiri Nabilll...ngeee[!]

25 January 2011

Update blog dengan gigih

Achoooo[!]...grrr...demam pulak i...baru saja last week demam sampai menggigil kepala dan urat² saraf...minggu ni demam selsema pulak..Alhamdulillah..i dengar kawan² i kata bila kita sakit,,dosa² kecil kita terhapus...kan..kan...Alhamdulillah..kurang jugak dosa² i...Alhamdulillah...

Errrr....demam-demam pun gigih jugak kan i update blog..
ni la namanya semangat blogger tegar..hua-hua-hua...

Hari ni i dengan bapa i dan kakak i nombor dua pegi K.K...tidak plan pun..tapi sebab my uncle call semalam suruh datang opis dia hari ni sebab suruh isi borang kekosongan kerja dekat Syarikat dia...sebab due date dia besok hari...soo,,i dengan demam-demam ni kuatkan lah semangat juga pegi turun K.K..sampai K.K bapa i bawa pegi servay TV la pulak dekat shooping complex yang dekat dengan Syarikat uncle i...i pun ikuttt saja lah cuci mata...dan bab paling best bila ada pameran kereta...i pun buat la muka² comel dengan harapan bapa i boleh la terbuka hati untuk depo kan i sebuah kereta...{aauuuuwww}..tapi,,bapa i dengan lebih baik hati pula berkata..."kita cat baru saja la kereta wira kak ina tu yaaa..kasi cantik²"...(--,)...punahhhh harapan mau ada kereta baru...hua-hua-hua...tidak apalah...cat baru punnn kira baru juga kan..itu pun sudah kira buat hati i berbunga²..HAFIZ JIRA..jangan jeless...kamu osom la siapa yang dapat TiaRa okei sebab bapa mau cat baru juga tu kasi bagus...{weeeeee}

cop-cop..sebelum meng-akhiri entry...macam tidak best tidak ada gambar gadis cantik yang jadi cover entry kan...bukan gambar gadis streess tempoh hari...ni gambar gadis laaaagggiii cantikkk dari yang hari tu...keh-keh-keh...{mari cuci mata}...boifren i tidak marah pun korang cuci mata...bukannya i tayang ponggongg atau belahannn batas sayur pun kan...kwang-kwang-kwang..


Jangan terpikat-jangan terpikat dengan tudung i...i beli murah saja tu dekat aunty i...dann..sudah lama juga i tidak menshopping tudung or shawl...asek² adiikk i saja yg export untuk i dari Melaka...shawl² yang dia beli pun i belum pakai lagi...ngeeee[!]...baiklah,,mau rest dulu sebab esok i ada plan lagi...demam-demam pun kena la berkorban untuk kerjaya...(--,)>..

Sekian[!]