20 February 2014

My Second Pregnency

Alhamdulillah..Rezeki jangan di tolak..Rasa happy bila disahkan preggy untuk kedua kali..Suami paling excited..tak tahu kenapa..hehe..Abang Aqil pula masih belum mengerti lagi apa itu 'adik'..tak apalah nanti bila perut mama sudah besar mesti dia akan faham juga suatu hari nnt..

As usual pregnency..memang mengalami sickness..tapi saya rasa yang kedua ni tak la berapa teruk berbanding Abang Aqil dulu..Yang kedua ni saya rasa saya collapse bila disebabkan oleh gastrix..Apa taknya,melantak tomyam sampai 2mangkuk..Apa lagi..Gastrix la..bila gastrix teruk macam ni,terus pegi check upt..Alhamdulillah..positif..sebab saya ni kalau gastrix masa tak pregnent mmg xteruk bbnding masa pregnent..

Almost 1month juga la tak larat asyik baring saja..semua kerja rumah,urus Abanag Aqil semua suami yang buat..Syukur di kurniakan suami yang baik dan berdikari..bayangkan,sebelum pergi kerja,dia akan makankan Abang Aqil,mandikan dan buat susu..lepas tu buat sarapan..Sapu rumah dan mop rumah..Malam kalau dia mau makan,sia masak lagi..macam2 la dia masak..ikut selera dia..sbb dia memang pandai masak..Lepas tu cuci baju jemur baju dan lipat baju..semua dia buat..Alhamdulillah..Sekurang2nya bila sda beranak dua,tak adalah masalah saya kena buat semua kerja..

Now saya sudah semakin recover..gastrix sudah tak ada..makan pun boleh sudah sikit2..Alhamdulillah..3weeks before wedding adik perempuan bongsu saya..mudahan saya semakin sihat...

Wassalam...

20 September 2013

Counting Days

Hai semua..

Hari ni 20hb September...Its means Baby Aqil tidak lama lagi akan berumur 1 tahun..ada 10 hari saja lagi....1 Oktober 2013...Sekejap saja masa tu berlalu..Masih segar dalam ingatan saya pada saat-saat ini saya masih membilang detik dan saat disebabkan oleh Braxton Hicks Contraction yang selalu datang tak kira waktu...Sekejap ada sekejap takda...Biasa nya ibu hamil yang preggy buat pertama kali memang akan berasa sedikit nervous bila time sakit perut,perut mengeras saja,,memang akan terus nervous di samping perasaan yang tidak sabar untuk menimang cahaya mata pertama.

Masa ni saya stay di kampung saja..menunggu hari..Bertemankan mama dan bapa..Encik suami masa weekdays akan stay di rumah kami di kk...Dan pada hujung minggu saja akan balik...Bila time sakit saja,saya terus call Encik suami..Ingat saya pada 15hb malam..pertama kali saya admit maternity wad di Hospital Beaufort...Ingatkan mau bersalin sudah..Happy juga sebab boleh sama birthday dengan saya..Rupanya belum lagi..Petang 16hb saya keluar balik..Sebab pintu rahim belum buka.


Masa ni tengah menunggu hari..counting days delivery Baby Aqil..Masa ni ada macam-macam perasaan..nervous,happy,excited..semua ada..Bila ingat balik rasa rindu pula mau preggy lagi..Masa tu ada nyawa dalam badan kita,perut berombak-ombak,kita kongsi perasaan sama-sama...Baby Aqil,,mama sayang baby sangat-sangat..Jadi anak yang soleh ya sayang...

With Love,
Farina Jaafar

TIPS MEMUJUK ANAK MAKAN


Ramai ibu bapa di luar sana seringkali berdepan dengan masalah anak yang 'Picky Eater' atau lebih dikenali dengan anak yang cerewet dan susah dipujuk untuk makan. Anak-anak lazimnya sukakan makanan yang manis-manis dan 'jajan'. Kalau di suruh makan makanan yang berkhasiat seperti nasi,lauk dan sayuran,anak-anak ini langsung tidak mahu menjamahnya.Saya ingin berkongsi sedikit tips cara 'Memujuk Anak untuk Makan'. Semoga ianya sedikit sebanyak membantu anda semua.

Masak sendiri
Jangan gantikan tugas anda yang satu ini pada orang lain. Sediakan sendiri menu khusus untuk si kecil. Banyak terdapat buku-buku menu masakan yang menyediakan resipi-resipi mudah yang boleh anda cuba sendiri di rumah.
                                                                                                                                 Ajak anak anda masak sekali
Ajak si kecil landa lakukan aktiviti memasak agar anak anda ebih semangat untuk makan.Sebagai contoh,memotong sayur atau membancuh telur dsb yang rinfan-ringan sahaja.Atau apabila ia masih terlalu kecil untuk melakukannya, sekurang-kurangnya biarkan ia melihat proses memasak.

Harus kreatif!
Jangan menyediakan menu seadanya saja. Cuba lah untuk lebih kreatif dan berusaha menyajikan makanan yang unik setiap hari. Misalnya gantikan pinggan si kecil dengan pinggan berbentuk lucu, kemudian gubah menu makanannya sehingga ia tertarik melihatnya. Sekurang-kurangnya memang ia tertarik melihat dulu sebelum memakannya.

Perbanyakkan rasanya
Kalau hanya diberi menu itu-itu saja, tentunya si kecil anda cepat bosan. Ganti menunya sehingga ia tahu mana-mana saja makanan yang ia sukai rasanya. Anda juga jadi tahu selera makan si kecil, sehingga lebih mudah menyajikan makanan sesuai seleranya.

Makan bersama
Anak-anak selalunya tidak mahu makan bila ia hanya makan bersendirian. Biasakan makan bersama sekeluarga setiap hari. Hal ini dapat membuatnya percaya bahawa menu makanan yang disajikan memang enak, dan dia akan makan dengan gembira di samping ayah dan ibunya. Hal ini juga membantu dalam perkembangan sosial anak-anak.

Biasakan makan di meja makan
Kalau anak-anak cerewet, biasanya ibu akan membawanya jalan-jalan sambil makan. Kebiasaan ini menimbulkan pro dan kontra kerana ada baiknya memang anak-anak sedari awal diajar untuk makan di ruang makan. Membiasakannya makan sambil jalan-jalan akan membuatnya jadi lebih cerewet serta sukar diajak makan. Dengan fokus pada makanan di meja, maka ia akan lebih disiplin sehingga dia dewasa.

Sediakan dessert kesukaanya

Sesekali bolehlah anda menyiapkan dessert sebagai hadiah untuknya. Seperti ice cream atau puding warna-warni yang menaikkan selera mereka. Dessert juga boleh dijadikan sebagai reward apabila ia berhasil menghabiskan makanannya. Lama kelamaan dia akan terbiasa menghabiskan makanannya.

With Love,
Farina Jaafar

21 July 2013

Jatuh hati dengan mu

Kalau dulu sebelum join Shaklee,,tiap bulan harap duit suami saja..mau beli itu ini,mau makan sedap,mau beli apa-apa,,kena tunggu durian runtuh..sebab duit pun cukup-cukup untuk belanja rumah n anak..Apply kerja tak pandai dapat..Orang janji nak tolong dapatkan kerja,semangat kita hantar resume,,email bagai..Alih-alih kita yang mengharap ni pun sampai kempunan menunggu tak dapat-dapat..Nak lepas ke interview pun tak langsung..

Sebelum ni pun pernah join MLM masa dekat U..Roomate ajak join..waktu tu gila remaja lagi..so tergoda lah..katanya dlm seminggu dah pulang balik modal..join saja kena sampai RM400..korban duit mau balik sabah..sebab katanya dalam seminggu dah boleh balik modal..so saya pun yakinlah..sebab ada masa 2weeks lagi sebelum balik..alih-alih modal pun tak pulang balik..Dan masa tu gila merana sebab mau balik sabah..yang upline buat dunno..dah lupa diri sebab dah banyak dapat income..time tu RM400 dapat CD bisnes dan dapat setin Alpha Lipid punya susu..Try minum..Habukk!!..Macam rasa tepung gandum..Last2 berhabuk dan selamat dalam tong sampah..Lepas tu nekad tak mau join sudah..

Tapi mengada-ngada juga nak dapat duit..Famous biz online Facebook..Katanya modal RM100..Saya PM kawan..Lepas dia PM..hampeehh!!..Saya kena join RM100 then bank in kat dia..Bank in kat dia maknanya duit modal saya tadi bagi kat dia lah kannnn!!..Haihh ni makan duit orang ni..saya pula kena cari org join bawah saya n then bank in kat saya pulaa..kaann dah pulang modal..dapat 2orang,dapat la balik modal 100,,untung 100..Dan seterusnya..Saya tak join,,sebab macam tu dah aniaya org lain..Makan duit org lain..Then saya nekad dah tak mau join.

Saya start shaklee ni pun sebab saya consume Shaklee..Produk memang bagus..then saya rasa macam happy sangat bila dah sihat..Saya terbuka hati mau join as a Distributor..Niat mau sharing produk yang bagus..Saya mau orang lain happy macam saya..happy dapat kesihatan yg baik..Saya tak expect pun untuk dapat income sampai ribu-ribu..Saya bermula dengan bonus puluhan ringgit saja..then,makin lama makin ke ratusan ringgit..dan kini Alhamdulillah dah ribuan ringgit..Namun bukan dengan goyang kaki..Perompak mau dapat berjuta-juta pun kena usaha bergadai nyawa..Kalau mau goyang kaki,,tak payah berangan mau dapat beribu-ribu sebulan..

Bak kata pepatah "yang bulat takkan datang bergolek"..Dalam Bisnes macam ni akan berlaku bermacam-macam perkara..Kesedihan,kegembiraan,kegeraman dan bermacam-macam lagi..yang tak pernah bisness takkan dapat rasa macam ni..once suatu hari nanti kamu start bisness,,baru kamu akan rasa perasaan org yang bisness..Berlaku penolakan,orang tanya macam-macam then last2 tak beli ataupun beli dengan orang lain..orang beli last-last cancel oder..orang beli dengan org lain tapi tanya kita itu ini,orang beli lepas tu tak bayar...macam-macam..Namun kita sebagai seorang Muslim,,dalam berbisnes kita kena bergantung 100% dengan Allah..kerana rezeki kita tu adalah dari Allah..Kena rajin berdoa,berzikir dan amalan rohani..InshaAllah..akan berlipat ganda rezeki yang kita dapat.

Bagi anda-anda yang nak jana income dengan Shaklee..Peluang melancong dan dapat car reward cash bonus..Jom PM saya..tapi kalau u nak jana income ratusan ribu ringgit namun tak nak usaha,,nak goyang kaki saja..tak payah sibuk nak PM..saya bukan ajar anda untuk goyang kaki..saya mau ajar anda cara mencari keberkatan dalam rezeki tu..