14 May 2014

SEPULUH JALAN YANG MEMBUKA PINTU REZEKI


SEPULUH JALAN YANG MEMBUKA PINTU REZEKI


1. Taqwa
"Barangsiapa yang bertaqwa kepada ALLAH SWT nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada ALLAH nescaya ALLAH akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH melaksanakan urusan (yang dikehendaki) nya. Sesungguhnya ALLAH telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu." (Surah ath-Thalaq: 2-3). -ayat seribu dinar-

2. Tawakkal
Nabi SAW bersabda: "Seandainya kamu bertawakkal kepada ALLAH dengan sebenar-benar tawakkal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang." (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

3. Solat
Firman ALLAH dalam hadis qudsi: "Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

4. Istighfar
"Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai." (Surah Nuh: 10-12).

"Barangsiapa memperbanyak istighfar (mohon ampun kepada ALLAH), nescaya ALLAH menjadikan untuk setiap kesedihannya jalan keluar dan untuk setiap kesempitannya kelapangan, dan ALLAH akan memberinya rezeki (yang halal) dari arah yang tiada disangka-sangka." (HR Ahmad, Abu Dawud, an-Nasa'i, Ibnu Majah dan al-Hakim).

5. Silaturrahim
Imam Bukhari meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda, "Siapa yang senang untuk dilapangkan rezekinya dan di akhirkan ajalnya (di panjangkan umurnya), hendaknyalah ia menyambung (tali) silaturrahim."

6. Sedekah
Sabda Nabi SAW: "Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu." (Riwayat Bukhari)

7. Berbuat Kebaikan
"Barangsiapa yang datang dengan (membawa) kebaikan, maka baginya (pahala) yang lebih baik daripada kebaikannya itu; dan barangsiapa yang datang dengan (membawa) kejahatan, maka tidaklah diberi pembalasan kepada orang-orang yang telah mengerjakan kejahatan itu, melainkan (seimbang) dengan apa yang dahulu mereka kerjakan." (Surah Alqashash:84)

Nabi bersabda: "Sesungguhnya ALLAH tidak akan zalim kepada hamba-Nya yang berbuat kebaikan. Dia akan dibalas dengan diberi rezeki di dunia dan akan dibalas dengan pahala di akhirat." (HR. Ahmad)

8. Berdagang
Dan Nabi SAW bersabda: "Berniagalah, kerana sembilan dari sepuluh pintu rezeki itu ada dalam perniagaan." (Riwayat Ahmad)

9. Bangun Pagi
Fatimah (puteri Rasulullah) berkata bahawa saat Rasulullah SAW melihatnya masih terlentang di tempat tidurnya di pagi hari, Baginda SAW mengatakan kepadanya, "Puteriku, bangunlah dan saksikanlah kemurahan hati Tuhanmu, dan janganlah menjadi seperti kebanyakan orang. ALLAH membahagikan rezeki setiap harinya pada waktu antara mulainya subuh sampai terbitnya matahari." ( H.R. Al-Baihaqi)

Aisyah r.ha juga menceritakan sebuah hadits yang hampir sama maknanya, yang mana Rasulullah SAW bersabda, "Bangunlah pagi-pagi untuk mencari rezekimu dan melakukan tugasmu, kerana hal itu membawa berkah dan kejayaan." (H.R. At-Tabarani)

10. Bersyukur
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (Surah Ibrahim:7)


Credit : MasterCery

20 February 2014

My Second Pregnency

Alhamdulillah..Rezeki jangan di tolak..Rasa happy bila disahkan preggy untuk kedua kali..Suami paling excited..tak tahu kenapa..hehe..Abang Aqil pula masih belum mengerti lagi apa itu 'adik'..tak apalah nanti bila perut mama sudah besar mesti dia akan faham juga suatu hari nnt..

As usual pregnency..memang mengalami sickness..tapi saya rasa yang kedua ni tak la berapa teruk berbanding Abang Aqil dulu..Yang kedua ni saya rasa saya collapse bila disebabkan oleh gastrix..Apa taknya,melantak tomyam sampai 2mangkuk..Apa lagi..Gastrix la..bila gastrix teruk macam ni,terus pegi check upt..Alhamdulillah..positif..sebab saya ni kalau gastrix masa tak pregnent mmg xteruk bbnding masa pregnent..

Almost 1month juga la tak larat asyik baring saja..semua kerja rumah,urus Abanag Aqil semua suami yang buat..Syukur di kurniakan suami yang baik dan berdikari..bayangkan,sebelum pergi kerja,dia akan makankan Abang Aqil,mandikan dan buat susu..lepas tu buat sarapan..Sapu rumah dan mop rumah..Malam kalau dia mau makan,sia masak lagi..macam2 la dia masak..ikut selera dia..sbb dia memang pandai masak..Lepas tu cuci baju jemur baju dan lipat baju..semua dia buat..Alhamdulillah..Sekurang2nya bila sda beranak dua,tak adalah masalah saya kena buat semua kerja..

Now saya sudah semakin recover..gastrix sudah tak ada..makan pun boleh sudah sikit2..Alhamdulillah..3weeks before wedding adik perempuan bongsu saya..mudahan saya semakin sihat...

Wassalam...

20 September 2013

Counting Days

Hai semua..

Hari ni 20hb September...Its means Baby Aqil tidak lama lagi akan berumur 1 tahun..ada 10 hari saja lagi....1 Oktober 2013...Sekejap saja masa tu berlalu..Masih segar dalam ingatan saya pada saat-saat ini saya masih membilang detik dan saat disebabkan oleh Braxton Hicks Contraction yang selalu datang tak kira waktu...Sekejap ada sekejap takda...Biasa nya ibu hamil yang preggy buat pertama kali memang akan berasa sedikit nervous bila time sakit perut,perut mengeras saja,,memang akan terus nervous di samping perasaan yang tidak sabar untuk menimang cahaya mata pertama.

Masa ni saya stay di kampung saja..menunggu hari..Bertemankan mama dan bapa..Encik suami masa weekdays akan stay di rumah kami di kk...Dan pada hujung minggu saja akan balik...Bila time sakit saja,saya terus call Encik suami..Ingat saya pada 15hb malam..pertama kali saya admit maternity wad di Hospital Beaufort...Ingatkan mau bersalin sudah..Happy juga sebab boleh sama birthday dengan saya..Rupanya belum lagi..Petang 16hb saya keluar balik..Sebab pintu rahim belum buka.


Masa ni tengah menunggu hari..counting days delivery Baby Aqil..Masa ni ada macam-macam perasaan..nervous,happy,excited..semua ada..Bila ingat balik rasa rindu pula mau preggy lagi..Masa tu ada nyawa dalam badan kita,perut berombak-ombak,kita kongsi perasaan sama-sama...Baby Aqil,,mama sayang baby sangat-sangat..Jadi anak yang soleh ya sayang...

With Love,
Farina Jaafar