28 November 2012

Family Planning

Hello peepss!!

Baby aqil dah tidur..macam biasa mama nya akan beronline..rajin-rajin tu update la blog..semua kerja rumah sudah selesai..so,,boleh lah update dengan jaya nya..

Hari ni aku mau discuss about Family Planning..Dengan rasa sedih aku terpaksa buat family planning dengan menggunakan kaedah-kaedah yang ada..ikut hati mahu plan sendisi saja tanpa menggunakan sebarang kaedah pil perancang,,suntikan,,kondom or etc..namun,,akibat pembedahan yang dilalui semasa melahirkan baby aqil..aku dan suami terpaksa memilih salah satu kaedah yang ada..kalau bersalin normal,,tiba-tiba termengandung pun tak pa..tapi ni czer..atas nasihat doktor..perlu berehat dari mengandung atleast selama 2-3years...oh my!..so,,tidak mengapa..cukup umur baby aqil 1yrs11month..aku akan stop merancang..so,,baby aqil 2yrs insyaAllah kalau ada rezeki mahu preggy balik...Ya Allah mudah-mudahan ada rezeki..

So,masih dalam keadaan bingung-bingung mau guna kaedah apa..baru-baru ni my sist in law ada datang rumah..she is a nurse..story-story..then tiba-tiba dia tanya...sudah makan pil perancang?..aku dengan malu-malu.."belum"..hihi..apa pun aku belum ambil lagi..dan still on pantang lagi..hari ni baru 60 hari..rasanya mahu pantang selama 100 hari..bagi pulih betul-betul dulu..untuk kesihatan dalaman juga kan..hihi..atas nasihat beliau..dia suruh makan pil perancang..mula-mula cakap dekat dia mau ambil suntikan..tapi dia tak bagi sbb still muda lagi..dia kata kalau ambil suntikan,,nanti akan menyebabkan kesuburan kurang..so susah mau preggy balik..kalau mau preggy balik kena ambil pil kesuburan lagi..so dia suggest ambil pil perancang saja..and dia suggest lagi pil perancang yasmin..its better than pil perancang yang lain..sebab dia tiada side effect kepada badan n kulit..namun,,after i google-google,,ramai juga yg prefer pil yasmin..tapi ada satu yang buat aku ragu-ragu bila ada yg mengatakan akan mengurangkan pengeluaran air susu..oh my!!..aku mau bg fully bf my baby aqil insyaAllah sampai dia 2thn..kalau makan pil yasmin ni..tak ke haru jadinya niat baik aku ni..terus aku blur-blur...pil yasmin ni harga dia mahal la..dalam rm55 macam tu..rasanya dekat guardian ada jual..tapi aku belum pegi cari lagi...

Erm..susah juga kan kalau tiada experience ni..tapi my mum pun tak suh ambil suntik..dia suruh makan pil jgak..may b sbb tu jgak kot..takut kurang kesuburan..

Nanti kalau aku dah buat keputusan dan sudah buat timbang-timbang nanti aku kongsikan dekat sini ya...okeylah..baby aqil sudah bangun..sekejap saja dia tidur..mau menyusu la tu..hihi..makin gemuk dah anak mama ni..

ok bai!

2 comments:

Mrs Mikko said...

eei bha farin..
taun ni lah paling pemalas peduli blog....
ndapa, kasi rajin2 update blog ah..
siuk bah, nnt kalau mo ingat sweet memory, search d blog ja.
;p

farinajaafar said...

haha..itu lah..aku mau kasi aktif balik be blog..syg time preggy hr tu sgt2 malas mo update..padahal tu lah moment paling best kan..aiyaa..rugi..rugi..hihi...