27 November 2012

Di beri nama Muhammad Aqil Amsyar

Assalammualaikum..w.b.t..

Alhamdulillah baby aqil dah tdo..baru habis menyusukan dia dan manja-manja dgn dia..so mama sudah boleh on9..hihi..papa tgh makan..dia baru balik dari main badminton..nak maintain badan katanya..hihi..biarlah..beri sedikit ruang untuk dia bergaul and relaxing dgn kawan-kawan dia..takkan lah asyik 24 jam nak berkepit ja kan..dah la penat kerja..bagi lah ruang dia sekali sekala untuk bersantai..bukan selalu..seminggu sekali ja...

Ok lah..hari ni terasa ingin ber'story' tentang kelahiran anak sulung ku..yang di beri nama Muhammad Aqil Amsyar bin Amiezan...haha..panjang nama dia..nama papa dia seciput je pendeknya..susah la cikgu dia mo panggil nanti..hihi..

Kisahnya..sebenarnya masa mengandungkan baby aqil ni..2 kali dah mama dia ni kena warded sebab sakit-sakit..masuk hospital then keluar balik sebab pintu rahim tak bukak lagi..so,,mungkin tu la kontraksi palsu agaknya..biasalah anak pertama ni..tak ada pengalaman lagi..nervous lagi satu hal..hihi..padahal kalau dah ada tanda-tanda pun sempat lagi agaknya ke hospital..hospital pun bukan jauh sangat..dalam 20 minit ja..

Tapi..memandangkan mama aqil ni dah overdue..sepatutnya due 30/9..tapi still tak da tanda-tanda lagi..just sakit-sakit pinggang macam tu ja..terdetik la di hati ni mau bawa ke Rafflesia Medical Center..ni hospital swasta..tak plan pun mau bersalin di sini sebab tak simpan pun bajet beribu utk bersalin di sini memandangkan hanya si suami saja yang bekerja..plan mau bersalin di hospital kerajaan ja..tapi every month memang check up dekat RMC..bayaran dia pun ok juga dalam RM60 la sebulan..boleh la..scan baby dan boleh tgk perkembangan dia setiap bulan..siap doc buat scan 3D lagi..hihi..memang excited gila tgk scan 3D tu..dan membuatkan mama tak sabar utk melahirkan baby aqil..

Melalut sudah..hihi..so,,pada pagi 1/10 tu..aku pegi dulu review dekat klinik kesihatan sbb memang tiap-tiap minggu start 36wks kna review dekat kkia..nurse mo suh pegi jmpa doktor dekat kkia..tapi aku request besoknya sbb aku tgh rush utk appointment dekat RMC..Dalam perjalanan tu dengan kereta suami yang melambung-lambung...perut aku asyik mengeras ja..tapi takla sakit..cuma mengeras-ngeras..aku siap cakap dekat suami..entah-entah baby ni mau dilahirkan dekat RMC kot..hihi..sampai-sampai kat RMC terus pegi kaunter n nurse terus suh pg toilet ambil sample urine n check BP..then terus bawa pegi naik atas..sampai kat atas terus nurse suruh baring dekat katil dekat wad..buat CTG..sementara tunggu doktor sampai check..macam biasa bila check CTG memang sangat memenat dan melenguhkan..hihi..then doktor dtg check..dia kata ada kontraksi..then check pintu rahim dah bukak 2cm..doc siap tanya lagi mau bersalin di gov ka di RMC..sbb dia mmg tau plan kami mau bersalin di gov..sbb tiap-tiap bulan ada review dgn doc ni cuma dah bgtau dia mau brsalin di gov..so,,dia ckp kalau mau bersalin di hospital beaufort sempat lagi..sbb pintu rahim baru buka 2cm..tapi doc tu mcm resah je..dia selagi kami tak buat keputusan dia akan masuk bilik then tanya kputusan kami..kesian dekat doc mst dia risau dekat baby dkt dlm perut mama ni..so,,kami buat kputusan kami bersalin dekat situ..nmpak ceria sikit muka dia..so doc terus proceed dgn pecah ketuban n drip induce..ya Allah..sakitnya yang amat sangat..aku hanya mampu berdoa..selawat..zikir dan macam-macam aku baca...doc dan nurse selang 5-10 minit dtg cek..serius dia sangat caring..nanti anak kedua terus buat keputusan mau deliver di sana lagi..hihi...then,,jam5pm..bukaan pintu rahim still 2cm..doc buat keputusan untuk operate sbb dah pecah ketuban n induce.. supposedly dah bukak 5/6 cm..

Aku ngan suami dah cuak..pikir pasal baby..pikir lagi pasal kewangan..ye la..mau operate bukan murah cik kak..kena jugak 3-4 ribu..kami tak prepare duit pun sebanyak tu..kad kredit adalah..doc pun mcm biasa..sudah resah menunggu keputusan patient nya...lepas bincang ngan parents so bapa kata proceed la buat operation..bapa still on the way lagi dr kampung..so,,buat keputusan..terus masuk labor room..suami sdh resah di luar..resah sampai tak senang duduk..sambil baca surah Yaasin katanya..berdoa semoga isteri dan anak selamat..

Alhamdulillah..tak sampai 30 minit..mama sudah selamat melahirkan baby melalui operation dengan berat 2.55kg..rupanya tali pusat baby sangkut dekat leher..patutlah dia tak boleh mau turun..nasib baby tak lemas..alhamdulillah..tergerak hati mau pegi RMC..kalau asyik tunggu dekat hospital gov ntah macammana la keadaan baby..dah la anak first..bersyukur sangat..suami kata..tak apalah..duit boleh di cari..asal mama n baby dua-dua selamat..Alhamdulillah..

So sekarang aku sudah hari ke 59 berpantang operation..setakat ni keadaan ok..cuma sakit sikit kalau batuk dan bersin..luka pembedahan di luar pun sudah kering..dan kemas saja..tapi luka di dalam entah lah macammana..mudah-mudahan semakin pulih...pantang makan yang seafood dan telur..yang lain aku dah bedal..hihi..cuma yang sejuk-sejuk aku pantang lagi sebab sekarang fully bf baby aqil..

Sampai sekarang perkataan Alhamdulillah tu tak lekang di bibir ku sejak aku dan baby dah selamat kedua-dua nya...Alhamdulillah...

Ni first gambar baby aqil kata suami..waktu baby aqil keluar dari labor room..dia nangis pas tu kena letak dekat katil tu then di beri cahaya lampu..pastu baby aqil tidur..


Comel je rase..rindu pula time baby aqil masa lahir..sekarang baby aqil sudah 1bulan lbih...minggu depan msuk 2 bulan..kejap je rasa..Semoga baby aqil membesar dengan sihat dan cergas..jadi anak yang baik ye sayang..mama papa sayang baby aqil sangat-sangat..engkaulah permata hati mama papa..yang memberi kebahagiaan dalam hidup mama papa..engkaulah segalanya..Muhammad Aqil Amsyar..

5 comments:

al-insyirah said...

moga baby aqil membesar dalam lindungan dan taqwa pada Allah swt.. teringin mau angkat aqil..

farinajaafar said...

Amminn..insyirah juga..jom dtg rmh..jmpa baby aqil..lepak santai dsini..hihi

al-insyirah said...

mauuu.. betul ne. InsyaAllah esok kalau xda apa2 umi insyirah datang jumpa baby aqil bole? msti bby aqil suda gmuk kan.. hehe

farinajaafar said...

ok..esok bgtau aja sblm dtg..takut mama aqil msh bucuk blm mnd..nnt pengsan umi insyirah..hahah..

al-insyirah said...

hehehe.. oke2 insyaAllah, kalau jadi nanti b4 tgahari aku kasi konfom ya daling..