28 December 2009

Lets Say 'Hi'

da moment ago~

So sad sbb uda lama tak hupdate blog...gara2 broadband yg disekat punca diriku malas untuk mengupdate blog..itu adalah alasan yg kedua...alasan yg pertama,,adalah disebabkan kebusy'an' diri ini yg melampau-lampau membuatkan minda separa beku tanpa idea yg menarik lg tertarik yg boleh menarik minat readers utk membaca blog ku yg tidak seberapa ini...apakan daya...hee..

Sudah pukul 2.16am ..actually sudah berasa mengantuk..namun,,mmg niat hati hari ini ingin mengupdate blog secara berleluasa hingga berjam-jam lamanya sebelum segala ceritaku menjadi sudah basi untuk distory mory kan...hee...esok pagi aku kena jaga baby lagi memandangkan bertukar shift dgn kakak ku..hik3..dia shift malam la sbb jaga baby nya..soo,,aku kena jaga siang sbb siang time utk dia sleep..qada' tidur..hehe...

the begins :

Last week,,aku start kerja dekat mcD kkia..btw,,blum official lg la..baru training OJE selama 3days..kerja for 6hours only..klu dterima kerja sdah baru lah kerja selama 8jam sehari mgikut shift...perasaan aku waktu mula2 tu mmg sgt excited..sbb ni 1st time aku kerja yg betul2..selama ni kerja jga part time ja la while study dkt uum..juz kerja mcm tu ja..kerja dekat kedai bakery...too tired juga...actually,,aku resign kerja dkt situ sbb adalah owner share dlm kedai tu amatlah sombong dan sungguh gedik...student jga..adeiii mentang2 la aku kerja dkt kedai diorang...pandang aku sebelah mata pula..belagak mo mampuss..aku kerja juga..malas mo kesah..but until aku sdah rasa fed-up gila ngn datz girl,,soo aku resign..lega la ati aku..hik3..

Then,,kerja dkt mcD..banyak sbnarnya cabaran kerja dkt Restaurant Francais ni..apa2,,"customer must right"..okei..faham la kalian kan kerja ku tika ini perlu berdepan dgn ramai customer..so,,buat kerja kena la cekap..tak blh lambat,,nnt customer marah...hee..btw,,stakat aku kerja for 3days tu..i dont have any problem..kwn2 kerja pun okei stakat ni..and aku tak mau fikirkan apa2 yg negatif tntg diorang sbb aku akan bekerja bsama2 mereka dan banyak masa dihabiskan bersama mereka nnt if aku sdah betul2 kerja dkt sana...so,,mlalui pndgan positif tersebut,,kita akan seronok bekerja...dan..bekerjalah kerana Allah s.w.t..pasti Allah sentiasa permudahkan segalanya,,dan mungkin akan ada juga ujian2 yg melanda..setiap manusia tak kan lari dr ujian tersebut..so,,insyaAllah,,aku harap aku dpt tanganinya dgn baik..('__')..

Kerja aku dekat sana tertangguh for 1week sbb aku ada hal yg menyebabkan aku perlu dan wajib balik semula ke uum on 17th Dec ari tu..Alhamdulillah disepanjang perjalanan aku ke sana dan kembali,,semuanya dipermudahkan oleh Allah..oleh kerana budak2 UUM belum ada lg so aku tak dpt menumpang tdo dekat kolej..alhamdulillah lecturer aku dgn senang ati ajak tido dekat umah dia sepanjang aku settlekan urusanku dsana...dan,,tanpa aku minta,,alhamdulillah lg sekali..keluarga angkat aku ambil dekat airpot dan hantar aku ke rumah lecturer..dalam perancngan ingin menaiki bas shj ke rumah lecturer dekat tmn U..tp,,kak reha and babu tlg ntar smpai ke depan pintu pagar rumah lecturer..dan sepanjang berada di sana,,alhamdulillah sentiasa berasa selesa..terima kasih Puan..hanya Allah shj yg dpt balas budi baik puan...

Namun,,perasaan tidak sabar hendak kembali ke kmpung halaman menguasai jiwa bila dikhabarkan my sister kak eg melahirkan anak sulungnya...aku jadi tak sabar mo balik kmpung...tapi aku sudah beli tiket balik kk lewat ckit..so,,aku kena lah tahan...hee..perasaan happy sbb i become an aunty...aku pun tak tau lg mau bahasakan diri apa dgn anak buah ku..btw,,yg pnting bukan 'aunty'..hehe..mayB babu ina or aci ina...hehe..tp my brother-in-law bahasakan aku sbg 'babu erin'..hehe..like juga...mana2 ja la..hehe...oh ya..nama my new nephew tu 'Faris Al-Bukhary'..nama glamour : faris,,adik aies..hee..tu aku la yg pngil..adik2 aku yg lain tak tau la pngil aies apa...hehe...

Then,,setelah beberapa hari dsana..dan urusanku sudah selesai..aku pun kembali ke rumah family angkatku dekat Alor setar sbb lusanya aku sudah mau kembali ke kk..dan sekali lg..alhamdulillah,,tanpa ku pinta..lecturer aku dan hubbynya hntar aku terus smpai ke dpn pintu umah family angkatku..hajat hati ingin balik menaiki bas shj...tp,mereka hntar terus ke rumah sbb diorang ada hal dekat jitra..dr uum ke jitra mcm dr umah aku pegi ke papar..dan ke a.star mcm ke kk..alhmdulillah ya Allah,,terima kasih puan selamah dan en.izan..

Hari yg ku tunggu2 utk kembali ke kk..aaaa...rasa hepinyaa..hehe...aku terpaksa telan 4 biji panadol utk hilangkan rasa mabukku..oh ya,,waktu naik flight dr kL ke a.star,,aku mengalami mabuk perjalanan..mungkin terlalu penat...so,,perasaan fobia sebenarnya membuatkan aku nekad memakan 4biji panadol gara2 takot muntah lagi dlm flight..hik3...

Waaah..lama juga aku menunggu di epot LccT tu..aku smpai di kL dr kedah jam9.30am..then,,tngu next flight ke kK jam7.30pm..no,,jam8.00pm sbb delay..aaaa...amatlah lama...rasa muak juga rasa menunggu lama2 dsana..

namun,,setelah berjam2 sendiri,,ada seorg ibu yg sdg membawa anak kecilnya dlm lingkungan 2thn lebih menyapa aku...

ibu : dik,,mau pergi mana??..
me : balik sabah kak..aku sengih..
ibu : oooo...ingat mau balik ke indonesia...dlm hati aku,,masuk dia sdah 3org warga indonesia yg ingat aku adalah org indonesia...adeehhh,,klu muka aku ni mcm KD perasan la pula,,pecaya la juga sikit..ni takda langsung muka org indonesia..hee..
me : heee..tak lah...sengih lg..
ibu : boleh tak kak pinjam hp..hp kak tinggal dekat rumah..kelam kabut tadi mau kejar masa..kak isi kan topup RM10...
me : okay...taklah berkira sgt sbb dia pun sdg memerlukan bantuan..lagipun,,dia isi topup..hee
ibu : kejap ya..kakak tu pun pegi beli topup dekat kiosk maxis kat depan tu ja..tinggal anaknya dekat troli bag...
me : nasib baik aku ni tak kejam..klu tak,,aku colek anaknya ni..hik3..dah la comel..

then,,lepas dia sdah call2 semua..dia mula la story mory dekat aku..

ibu : sebenarnya dik,,akak lari dari suami akak..akak keluar rumah dgn anak akak waktu suami akak tgh keja ni..akak nak balik ke medan..
me : aah sudah...hee..tapi muka aku msih muka slumber..cool..hehe..citer lg kak..citer lg..
ibu : suami akak selalu pukul akak depan anak..akak dah tak sanggup lagi..baik akak balik kmpung akak cpt2 sblum pasport akak mati dan keadaan bertambah teruk lagi...
me : ye ke kak?..bermula lah sesi temuramah aku bagaikan seorg wartawan tv3 michele dlm episod terjah melodi..zarsss..suami akak tak cari akak ke ni?..
ibu : cari la ni..tapi nnt ptg bila dia balik kerja..suami akak kerja Telekom..
me : telekom?..urmm..suami akak org indonesia juga ke?..
ibu : taklah..org Malaysia..org ****..
me : dah agak dah..sbb dia kata suami dia kerja Telekom..mst org Malaysia..hehe..saja ja tnya utk myibuk ckit..oooooooo...
ibu : dulu dia tak mcm tu..tp sbb kawan2 dia yg lain pun pukul isteri,,dia pun terikut2 kawan2 dia....dia kata org lain boleh kenapa dia tak boleh...
me : eeee...klu aku dpt laki dia ni..aku benam2 kepala dia dlm tanah..apasal la bengap sgt!..ko punya bini bukan sama dgn org lain punya bini..apasal laaa suami ni suka pukul isteri eyh!..mcm2..harap lah bakal suami aku tak mcm tu..amin..ye ke kak...sabar eyh..ujian buat akak la ni..byk2 kan sabar..k..akak ada anak..kecil lagi ni..so,,akak kena la berjuang utk hidup anak akak..
ibu : itu la yg akak fikir..sblum keadaan lg jadi teruk..baik akak balik ke pangkuan keluarga akak..

Dah habis menyulami isi hati si ibu..aku pun main la ngn anak dia...dah boring..lagipun mmg suka budak2..hilang sikit boring aku..hehe..dan teletah budak tu mmg mencuit hati..comel sgt..pintar lagi tu..hehe..namanya 'Alip'..tak tahu lah nama sebenar dia apa..tp dia kata nama dia 'Alip'..dia nyanyi..dia ckp2..pintar sgt..aku sempat ambik gmbar dia..btw,,msh dlm hp lg..nnt bila aku uda transfer baru aku letak kat sini eyh..waa..rindu pula dgn alip..harap alip membesar dan jadi anak yg soleh..amin..

So,,lepas main semua...alip pun terlelap..oleh sbb mak dia kena dukung dia,,so aku rasa better aku tlg diorg pegi check in..lagipun beg diorang byk jga..(disini aku menyeru semua,,buat la baik dgn org lain,,buat baik akan dibalas baik..namun dgn hati yg ikhlas..nescaya ita akan dapat rasa nikmatNya)..sbb aku baru ja ditolong oleh family angkatku,,dan lecturer ku dspnjang aku brada dsana dan alhmdulillah urusanku selesai dgn baik..so,,aku pun rasa tak kisah utk bantu si ibu dan si anak tersebut...aku hntar diorg terus smpai ke gate masuk ke pelepasan antarabangsa..even baru kenal beberapa jam,,aku sudah rasa sedih utk bpisah dgn mereka..hopely mereka tidak akan lupa aku..

Dan aku rasa aku sedikit jahat bila ayah si ibu tadi telefon dia mnyatakan bhw suaminya tgh mencari dia dan menangis menelefon ayahnya tersebut..aku jahat sbb aku terus suruh ib tersebut cepat2 masuk ke dalam gate pelepasan..bukan apa,,aku tak mahu si ibu dan anak tersebut terus disakiti...biar si ayah tersebut menangisinya..bila sudah tiada depan mata baru ingin menangis mencari2 isteri dan anak..namun,,bila ada di depan mata..hnya tahu disakiti dan dilukai...eeee..geram!!..hehe

Then,,smpai di kK jam10.40pm..dlm flight aku tidur ja..mana tidaknya,,terkena penangan 4biji panadol tersebut...hahahaa..smpai rumah excited tgk adik aies yg comelll...eee..geram! nsib bek aku baru balik dr epot..so,,aku kena mndi dan bersihkan diri dulu..baru aku boleh pgg dia..hehe..

On 24th dec..kitorang buat family day kecil2an shj..tak mcm yg waktu 2thn lalu..ni juz simple2 ja..sbb rushing kan.sptutnya mau buat 25th dec..tapi my uncle and his fmily kena balik kelantan ptg 25th tu..so,,kena la buat 24th...alhamdulillah..even plan last minute..semuanya berjalan lancar..saat terharu,,bila my granny menitiskan air mata waktu tgh baca doa...before datuk n nenek ku memotong kek..hee...sedih juga..hee..

Now,,aku berada di kk skrg..actually spatutnya tomorrow aku kena jumpa manager mcD tempat aku kerja tu..tp,,dia postponed lusa..so,,esok aku jadi baby sitter la..jaga adik aies..hee..

skrg sdah pukul 3.35am..huuuu..ngantok gila..

haa! kan aku uda bilang..panjang berjela entry aku kali ni..hehe..terima la hakikat dan bersedia la dr segi mental dan fizikal sebelum membaca entri aku ni..hik3...

Sebelum melabuhkan tirai,wanna share sumthing..semalam,,ada sumthing yg buat aku hepi sgt...thanks b,,for datz news...wait n seee...akan diumumkan kemudian.....hehehee...sengih sepanjang mlm smpai aku mimpi indah...heeee...hopely mlm ni mimpi indah juga...heee..so,,sapa rasa2 aku ni adalah saingannya utk berebut seorg jejaka,,dun worry la beb..i wont be ur competitor..sbb kau tak layak menjadi pesaingku.....kata la apa saja ayat annoy di wall...i wont care~..tapi ayat paling annoy aku baca "takut nak komen mcm2".."tak leh komen lebih2 ni"...mintak puji betul la...klu mo komen tu,,komen je laa..yeeww~ tolongla gurlz...stop annoying!! sedar la dirim sudah tua...hahaha...mengada siot datz gurl..saja ja mo buat gempak kunun..ceehhhh~piraaaaa...tak heran laaa...kenapa ko tak say 'i love u' ja dekat wall tu..ni ada lagi mengada2 nak ckp mcm tu...haha..siaann..opss!! terlebih sudah..mintak maap ya org tua..hik3..

kla...

nitez olllssss~

Penutup entri : entri berjela..tanpa sekeping gambar...maafkan diriku ya kerana malas hendak mengupload picta..heheheee...

2 comments:

raudhah said...

~~~

iNaMoRaTa said...

Raudhah..hilang kata2 ka?..hehee